Nemzetközi gazdaság

Von der Leyen: többet tudunk, mint Kína és Oroszország

Oroszország csak fegyvereket és zsoldosokat tud ajánlani - mondta Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G7-ek csúcstalálkozóján.

A nyugati, iparosodott országok többet nyújthatnak a fejlődő országoknak, mint Kína és Oroszország, jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, írja az MTI.

Ursula von der Leyen, president of the European Commission, speaks during the ground-breaking ceremony for the new Infineon Technologies AG semiconductor plant in Dresden, Germany, on Tuesday, May 2, 2023. Infineon gathered European powerbrokers at the ground-breaking ceremony for a new semiconductor fab in Dresden, Germany as its chief executive called for more cooperation among allies amid a flood of competing subsidies announced by the US and EU. 
Fotó: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

A bizottság elnöke szerint az Új Selyemút jó és olcsó ajánlatnak tűnt, a globális dél több tagja kellemetlen tapasztalatokat szerzett Pekinggel, és adósságválságba került a felvett hitelek miatt.

Oroszország pedig csak fegyvereket és zsoldosokat tud ajánlani.

Von der Leyen aláhúzta: ez lehetőséget teremt a G7-nek és szövetségeseinek, hogy mindenki számára kedvező ajánlatokat tegyen az együttműködésre hajlandó fejlődő országoknak. "De gyorsnak kell lennünk, és konkrétnak" - szögezte le.

Hétvégén tartják a G7-ek csúcstalálkozójukat Japánban, közleményükben rámutattak arra, hogy a világban nyugtalanítóan megnőtt a mások gazdasági gyengeségeinek kihasználásán alapuló esetek száma. Bár nem nevezték meg Kínát, a javasolt kezdeményezés részletes ismertetésekor a brit kormány rámutatott: Peking megpróbálja kihasználni gazdasági erejét az Ausztráliával és Litvániával folytatott politikai vitákban.

A nyilatkozatban a G7-ek vezetői elkötelezték magukat az ellátási láncok megerősítését célzó együttműködés elmélyítése mellett, és nagyobb szerepet szorgalmaztak az alacsonyabb jövedelmű országok számára a gazdasági ellenálló képesség előmozdításában.

Arra szólították fel a nemzeteket, hogy az ellátási láncok kiépítése során tartsák be az "átláthatóság, diverzifikáció, biztonság, fenntarthatóság és megbízhatóság" elveit. Az országok egyúttal megállapodtak az információcsere terén zajló együttműködés elmélyítésében, azzal a céllal, hogy új szabványokat hozzanak létre a következő generációs technológiákra vonatkozóan.

Zelenszkij: Ez történelmi döntés, megváltoztathatja a háború alakulását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hónapok óta vadászgépeket kér nyugati szövetségeseitől, ám eddig nem kapott, mert attól tartanak, hogy ezzel felbőszítenék Vlagyimir Putyint és nem tudnák megakadályozni a háború eszkalációját. Most fordulat következhet be.

 

Európai Bizottság Oroszország Kína Von der Leyen G7
Kapcsolódó cikkek