Elutasították a genfiek a vasárnap tartott regionális népszavazáson a leggazdagabbakra kivetett vagyonadó emelését.

Daily life in Geneva
GENEVA, SWITZERLAND - JUNE 6: A view of the city as citizens and tourists enjoy the sunny day in Geneva, Switzerland on June 6, 2022. Omer Faruk Yildiz / Anadolu Agency (Photo by Omer Faruk Yildiz / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Omer Faruk Yildiz / AFP

A Genf kantonban tartott voksoláson a legtehetősebbekre vonatkozó vagyonadó mértékének egyről másfél százalékra emeléséről dönthettek a helyiek, amely az évi hárommillió svájci franknál többet keresőkre vonatkozott volna.

Az előzetes eredmények szerint a választók több mint 55 százaléka a javaslat ellen szavazott.

A korábban szolidaritási pótadónak nevezett javaslat a genfi lakosok mintegy egy százalékát érintette volna, és becslések szerint a fél százalékpontos emelés 430 millió svájci frank többletbevételt hozott volna a kantonnak a következő tíz évben.

Az adóemelést először egy törvényhozókból, szakszervezetekből és aktivistákból álló baloldali koalíció javasolta még a világjárvány idején.

A svájciak vasárnap voksolhattak a globális bevezetéséről is, a nagy multinacionális vállalatokra kivetett, 11-ről 15 százalékra emelt társasági bevezetését a választók mintegy 80 százaléka támogatta.