A várt növekedés helyett nagyot esett az ipari termelés áprilisban Olaszországban mind az előző hónaphoz, mind az előző évhez képest – derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított ipari termelés havi szinten 1,9 százalékkal, 2022 szeptembere óta nem látott mértékben zuhant áprilisban, noha már márciusban is zsugorodott 0,6 százalékkal. Az elemzők 0,3 százalékos bővülésre számítottak.

Fotó: AFP

Az energiatermékek termelése 0,3 százalékkal csökkent áprilisban az előző havi 1,7 százalékos visszaesés után, a köztes termékek gyártása 2,6 százalékkal esett az előző hónapban regisztrált 0,4 százalékos csökkenést követően. A fogyasztási cikkek terén áprilisban 0,4 százalékos zsugorodás követte a márciusi 1,5 százalékos mérséklődést, míg a tőkejavak gyártása 2,1 százalékkal esett vissza az előző hónapban regisztrált 0,7 százalékos emelkedést követően.

Az olasz ipari termelés éves szinten naptári kiigazítással 7,2 százalékkal, 2020 júliusa óta a legnagyobb mértékben esett áprilisban az előző havi 3,2 százalékos zsugorodás után, elemzők előzetesen szerényebb, 4,1 százalékos éves szintű visszaesésre számítottak áprilisra. A kiábrándító olasz adat arról tanúskodik, hogy az európai gazdaság még mindig nincs túl a mélyponton.