Nem tudnak elég sört inni és benzint tankolni a csehek ahhoz, hogy megfékezzék a kiskereskedelmi forgalom zuhanását, amit az okoz, hogy a meredek – idei csökkenése ellenére is – rendesen megcsapolta a háztartások vásárlóerejét. Az idén olcsóbbá vált üzemanyagból ugyan többet tankolnak, mint egy éve, de szinte minden egyébből kevesebbet vásárolnak. Alapvetően ugyanez történik Közép-Európa minden országában: a pénztárcák meglappadtak, a boltok forgalma zuhan, és a vert csapathoz legutóbb a korábban ellenálló Románia is csatlakozott.

A,20,Czk,Coin,And,Other,Coins,Against,The,Background
A 20 CZK coin and other coins against the background of out-of-focus fragments of Prague buildings
Fotó: Shutterstock

A cseheknél az utóbbi 12 hónapban csak kettő volt, amikor az előző hóhoz képest emelkedett a kiskereskedelmi forgalom, a legutóbb januárban. A szerdán közzétett áprilisi adatok szerint a márciusi 0,7 százalékos visszaesést újabb 0,3 százalékos zsugorodás követte a volumenben.

Az üzemanyagok forgalma 2,9 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-eladások 0,2 százalékkal nőttek, de ez csak a korábbi trendek korrekcióját jelenti, hiszen tavaly áprilishoz képest 6,9 százalékkal nőtt az üzemanyag-eladás, az élelmiszerek és a nem élelmiszer jellegű áruk eladása azonban majdnem egytizedével – 9,3, illetve 9,5 százalékkal – csökkent.

Ez jelentős érvágás egy éven belül, habár tavaly októberben az átlagos éves visszaesés volt már 10,4 százalékos is. Áprilisban 7,7 százalékot mértek, ami a márciusi 8,1 százalékos zakónál ugyan kisebb, de a 6,6 százalékos elemzői előrejelzést bőven meghaladja, és nem látszik a folyamat vége. A cseh éves infláció a szeptemberi 18 százalékról áprilisra 12,7 százalékra esett vissza, és várhatóan – miként a régió egészében – tovább csökken, de 

ennyi idő és javulás nem volt elég a fogyasztási kedv felélénküléséhez. 

Hasonlóan alakulnak a trendek Közép-Európa többi országában is.

Összeomlik a régiónk kiskereskedelme, kapitulált Románia is

A vevők kevesebb vásárlással büntetik a száguldó árakat alkalmazó üzleteket, az aggasztó magyar adatokat hasonlóan rossz számok kísérik szerte Közép-Európában. A román bástya is elesett, és két számjegyű az eurót használó északi szomszédunkban is a forgalom visszaesése, akárcsak nálunk.

Mindez azt is jelenti: a régió gazdaságai aligha remélhetik, hogy a belső fogyasztás magára találása kirántja őket idén a recessziós zónából – kiderül, hoz-e javulást az infláció várt további csökkenése az év második felében. Az exportkilátásaik sem fényesek, az európai fogyasztás és a kulcsjelentőségű német ipar és kereslet is botladozik, Amerika a közelében, és nem húz Kína sem. 

Arra számítunk, hogy a második negyedévben lényegesen csökken a fogyasztás

– írta a kedden megjelent vigasztalan magyar kiskereskedelmi adatok nyomán az ING elemzése.

Soha nem látott mélypont: világos üzenetet küldtek a vásárlók a boltoknak – most már tényleg muszáj megérteniük

Amióta csak mérik, a legnagyobb visszaesést produkálta a kiskereskedelem. Csak a Covid idején szakadtak be ennyire a vásárlások.