Az előzetes számítások szerint a 2014 és 2020 közötti uniós forrásokból Szlovákia az év végéig mintegy 800 millió eurót már nem tud lehívni – közölte Ódor Lajos szlovák miniszterelnök a szerdai kormányülést követően. 

Euro,Coin,With,National,Colorful,Flag,Of,Slovakia,On,The
Fotó: Shutterstock

Elsősorban az operatív programok nagyberuházásai terén vannak problémák, néhány esetben már menthetetlen a dolog

– tette hozzá Lívia Vasáková miniszterelnök-helyettes. Május végéig a régi, 2020-ig tartó programból 4,29 milliárd eurót még nem hívott le az ország. Ebből 1,04 milliárdot az finanszírozására lehet felhasználni, további 315,2 millió eurót pedig az Ukrajnából érkezett menekültek beilleszkedésére csoportosíthatnak át. Ha ez valóban sikerül, akkor 10,21 milliárd eurót használ fel Szlovákia az eredetileg 14,5 milliárd eurós keretből, ami 70,40 százalékos merítési arány lenne. 

Vasáková arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottsággal már nem lehet megegyezni a kiaknázatlan források határidejének kitolásáról. Eduard Heger korábbi kormányfő szerint a probléma még a Robert Fico, illetve a Peter Pellegrini vezette kabinet idején (2020 márciusáig) halmozódott fel.

A 2014 és 2020 közötti, hétéves ciklusból le nem hívott összeg nagysága jórészt az előző, Smer vezette kormányok sara.

„A Smer-kormányok hét éve alatt mindössze 4,9 milliárdot merítettek ki, ami a teljes összeg 29 százaléka. Mi három év alatt 6,4 milliárd eurót merítettünk” – magyarázta Heger még áprilisban. Egyébként az uniós források elherdálása egyfajta „folklór”, a 2013-ban zárult korábbi ciklus pénzét is kapkodva, 2015-ben költötték el.