Az 20 millió euró (mintegy 7,5 milliárd forint) azonnali humanitárius segélyt nyújt az egyiptomi hatóságoknak a szudáni válság nyomán kialakult menekülthullám kezelésére, a humanitárius válság elkerülése érdekében – jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Kairóban vasárnap, Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel folytatott találkozója után.

Double,Flag,European,Union,Vs,Egypt,Waving,Flag,With,Texture
Fotó: Shutterstock

 

Borrell méltatta Kairónak a térségben betöltött politikai közvetítői szerepét, a válságkezelésre tett erőfeszítéseit és azt, hogy Szudán északi szomszédjaként befogadott mintegy 250 ezer menekültet.

 

Az ENSZ jelentései szerint a 46 millió lakosú Szudánban a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti áprilisi harcok kezdete óta csaknem 1200-an vesztették életüket, közel 12 ezren sebesültek meg és 2,2 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Sukri megköszönte az unió eddigi segítségnyújtását egy olyan konfliktusban, amely a földrajzi és történelmi szomszédságukban zajlik.

Megnyitottuk a határt a szudáni menekültek előtt, mert értjük az ottani helyzetet. Emellett politikai és gazdasági okokból más országokból is sok külföldi menedékkérőt fogadtunk be

 –  jelentette ki.

A tárgyaláson a migrációs útvonalak biztonságosabbá tételéről, az embercsempészet elleni közös fellépés lehetőségéről, Szíria regionális helyzetéről, az ukrajnai háborúról, a gazdaság fellendítéséről, a globális éghajlatváltozásról és a terrorizmus afrikai helyzetéről is egyeztettek.

Borrell hétfőn, háromnapos egyiptomi útja végén a tervek szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is találkozik.