Kaotikus helyzet alakult ki Szudánban, mivel az április 15-én kirobbant fegyveres konfliktus miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, hogy az országon belül vagy a szomszédos államokban találjon menedéket – jelentette ki pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Szudáni menekültek mutatták az igazolványukat, mielőtt menedéket kértek.
Fotó: AFP

Matthew Saltmarsh arra számít, hogy a közeljövőben további százezrek menekülhetnek el az országból. A hadi események függvényében úgy látja, folytatódhat a szudániak menekülése a szomszédos országokba, de az is elképzelhető, hogy a Szudánban tartózkodó menekültek térjenek vissza hazájukba, vagy távozzanak harmadik országba.

A szóvivő elmondta, hogy Szudánban már a konfliktus kezdete előtt is sok menekült élt. Az UNHCR adatai szerint jelenleg 3,7 millió országon belüli menekült van, akik döntő többsége Dárfúr régió nyugati részében tartózkodik. A legtöbben, mintegy 800 ezren Dél-Szudánból, 125 ezren Eritreából, 58 ezren pedig Etiópiából érkeztek. A Nemzetközi Migrációs Hivatal (OIM) úgy tudja, hogy jelenleg legalább 75 ezer ember igyekszik menedéket találni az országon belül.

A szomszédos országok menekültügyi helyzetére kitérve Saltmarsh arról tájékoztatott, hogy Csádban eddig is meghaladta a 400 ezret a szudáni menekültek száma, április 15. óta 42 ezren érkeztek, és becslésük szerint a legrosszabb esetben 100 ezerre is emelkedhet a számuk.

Egyiptomban eddig 16 ezer újonnan érkezettet regisztráltak. Közülük 14 ezren szudániak, akik a már eddig is négymillió ott élő honfitársuk számát gyarapítják. Etiópiába több mint 3500 menekült érkezett a hét végén, de nemcsak Szudánból, hanem további 34 országból; az ott regisztráltak több mint egyharmada török. A Közép-afrikai Köztársaságba 700-an, főleg nők és gyerekek érkeztek. A líbiai hatóságok arról számoltak be, hogy Líbiában nem emelkedett számottevően a Szudánból érkező menekültek száma – írta meg az MTI.

A nyugati országok – köztük Magyarország is – menekítik állampolgáraikat a polgárháborús államból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi bejelentése szerint az összes magyart sikerült kihozni a térségből.
 

A szudáni válság miatt figyelmeztetést adott ki a WHO

Harcosok elfoglalták a szudáni Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumot.