Szankcióval sújtott az Egyesült Államok a szudáni fegyveres konfliktus szításában részt vevő, közelebbről meg nem nevezett személyeket – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan csütörtökön.

Washington,Dc,-,Us,Capitol,Building
Washington DC - US Capitol building
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok gazdasági jellegű büntetőintézkedéseket és vízumkorlátozásokat vezet be olyan szereplők ellen, akik felelőssé tehetők az erőszakért,

az érintettek pontos köre a közleményben nem szerepel.

Az Egyesült Államok hangsúlyozta: mélyülő aggodalomra ad okot az, hogy a Szudáni Fegyveres Erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők nem tartották magukat a korábban megkötött tűzszünethez. A fehér házi értékelés szerint a vérontás mértéke és kiterjedtsége különösen Kartúmban és Dárfúrban megdöbbentő.

Joe Biden május 4-én elnöki rendeletben hatalmazta fel az amerikai kormányzati szervezeteket arra, hogy szükség esetén hozzanak büntetőintézkedéseket a szudáni konfliktusban érintettek ellen.

Szerdán az amerikai külügyminisztérium a Szudánban működő amerikai vállalkozások és üzleti érdekeltségek számára új útmutatót tett közzé, amelyben felhívja a figyelmet arra, hogy a szudáni fegyveres konfliktusban szemben álló felekkel folytatott közvetlen vagy közvetett üzleti kapcsolat során fokozott körültekintéssel járjanak el az emberi jogi szempontokat tekintve, valamint tartsák szem előtt azt, hogy tevékenységükkel hozzájárulhatnak a konfliktus elhúzódásához és korrupciós cselekményekhez.

A külügyminisztérium fokozott körültekintésre és a nemzetközi szerződések maximális betartására szólította fel a Szudánban aranybányászattal, -feldolgozással vagy -exporttal foglalkozó vállalkozások figyelmét.

A Szudáni Fegyveres Erők szerdán bejelentette, hogy megszakítja a fegyverszünet meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat, amelyek a szaúd-arábiai Dzsiddában zajlottak. A hivatalos adatok szerint a rivális katonai csoportok, a Szudáni Fegyveres Erők és a Gyorsreagálású Támogató Erők közötti harcoknak május végéig 750 halálos áldozata volt, de a becslések szerint ténylegesen ennél jóval többen vesztették életüket a konfliktus eddig eltelt másfél hónapja során.