Súlyos árat fizetünk a jövőben azért, hogy a koronavírus-járvány alatt bezárták az iskolákat. Az Oxford Economics öt ázsiai országot vizsgált, és arra jutott, hogy a potenciális gazdasági növekedésből akár 511 milliárd dollárt is lefaraghatott ez a döntés. (Egy dollár 340,1 forint.)

A diákok hónapokig kényszerültek távoktatásban tanulni.
Fotó: AFP

Az érintett államok – India, Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld – 2021 és 2035 között évente átlagosan a potenciális 0,3-0,8 százalékát veszíthetik el a gazdasági tanácsadó szerint.

Az iskolákat világszerte bezárták 2020-ban és 2021-ben, és a diákok hónapokig kényszerültek távoktatásban tanulni. A Fülöp-szigeteken tartott a távoktatás a legtovább az öt vizsgált ország közül – 18 hónapig. Manila veszítheti ezért a legtöbbet a potenciális gazdasági kiesésben is.

Ezzel szemben Thaiföldön tartották a legrövidebb ideig, mindössze tíz hónapig teljesen vagy részlegesen zárva az iskolákat, így értelemszerűen itt várhatók a legkisebb gazdasági károk is a jelentés szerint, amelyet a CNBC ismertetett. A kutatók azonban azt is kiemelték, hogy az öt vizsgált ország közül a thaiföldi GDP a legkisebb (536 milliárd dollár), és az oktatás is a legalacsonyabb szintű, így kisebb bázisról indul a kiesés.

INDIA-HEALTH-VIRUS-EDUCATIONStudents sit with course materials maintaining social distancing to collect text books before attending a tele-learning class at their home, an initiative set up by the Department of School Education to allow students from class 2 to 10 to continue with their curriculums as schools remain closed as a preventive measure against the COVID-19 coronavirus in Chennai on July 15, 2020. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
A fejlődő országokban sok gyereknek nincs internet-hozzáférése, még egy szobája sem otthon.
Fotó: AFP

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban, így Magyarországon is átlagosan egy teljes tanévet veszítettek el a diákok, az iskolák 13 hétig voltak teljesen és további 24 hétig részlegesen zárva 2020 márciusa és 2021 októbere között.

Az OECD-nek azonban fejlett országok a tagjai, míg a jelentésben öt fejlődő országról van szó, ahol a diákok nagy része szegény családból származik, nincs internet-hozzáférése, sőt, még megfelelő hely sem, ahol otthon tanulhatott volna, míg zárva volt az iskola. 

Ők nagyobb valószínűséggel végleg kiestek az oktatásból,

ami azt jelenti, hogy hosszú távon kisebb mértékben tudnak hozzájárulni a termelékenységhez, alacsony marad a bevételük és ezzel együtt a fogyasztásuk is.

Made In BangladeshSept. 14, 2015 - Dhaka, Bangladesh - MAHIN is 10-year-old boy who works in an aluminum factory where different kinds of jars and pots are made. He lives in Dhaka with other workers of the same factory. His father is a poor farmer. Child labor still affects millions of kids worldwide. Statistics from the International Labor Organization show that there are about 73 million children between ages 10 and 14 that work in economic activities throughout the world, and 218 million children working worldwide between the ages of 5 and 17. These figures do not even include domestic labor. The child labor problem is worst in Asia, where 44.6 million children have to work. In India 14.4% of all children between the ages of 10 and 14 are employed as child laborers. In Bangladesh the number is a shocking 30.1%. Bangladesh adopted the National Child Labor Elimination Policy 2010, providing a framework to eradicate all forms of child labor by 2015, but according to the International Labor Organization there are still around 3.2 million child laborers in Bangladesh and, according to the International Labour Organization, around 215 million kids worldwide are currently working in exploitative child labour conditions.
Sokan végleg kiestek az oktatásból. Fotó: Northfoto

Ráadásul ördögi kör alakulhat ki ezáltal több generáció számára, mivel csökkennek a gyerekeik esélyei is a kitörésre, így az alacsonyabb jövedelem és fogyasztás becslések szerint 240 milliárd dolláros kiesést okozhat 2021 és 2035 között az öt országban.

Ehhez társul továbbá, hogy a helyi és külföldi vállalatok kevesebb pénzt fektetnek be ezekben az államokban, mert nem bíznak a tőkéjük megtérülésében. Az Oxford Economics becslése szerint a vizsgált időszakban az elmaradt befektetések értéke elérheti a 181 milliárd dollárt az öt országban. A legtöbbet – százmilliárd dollárt – India veszíti, amelyet a jelentés szerint Indonézia, a Fülöp-szigetek, Malajzia és Thaiföld követ.