Világgazdaság

Ismét bezárnak az iskolák

Hétfőtől ismét bezárnak az általános iskolák és az óvodák. Az idei tanévben 1,8 millióan vesznek részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás képzéseiben. A koronavírus-járvány terjedése miatt a 322,7 ezer háromévesnél idősebb gyerek nem járhat majd óvodába, az általános iskolákban ismét életbe lépő digitális oktatás pedig több mint 723,9 ezer diákot érint. A 398,3 ezer középiskolás már 2020. november 11. óta digitális tanításban vesz részt, a felsőoktatásban 204,8 ezren tanulnak továbbra is távoktatásban.

„Ez a helyzet ismét nagyon nehéz lesz szülőnek, diáknak, pedagógusnak egyaránt” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Tavaly tavasszal egyértelmű volt, hogy az iskoláknak biztosítaniuk kell ügyeletet, erre most is szükség lenne. A tapasztalatokkal felkészültebbek a pedagógusok, de az alsó tagozatban a gyerekek írás- és olvasáskészsége, a digitális eszközök használata még bizonytalan. Az, hogy 45 percet egy tablet vagy egy laptop előtt üljenek, nehezen megoldható. A pedagóguskar elnöke bízik benne, hogy az iskolákat csak egy hónapra kell bezárni.

„Fontos lenne, hogy a regisztrált pedagógusok az újabb iskolazárás ideje alatt megkapják a vírus elleni oltást, ennek érdekében előrekerüljenek az oltási sorrendben” – véli Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Bár elkészült a digitális oktatási stratégia, nem sok minden valósult meg belőle, például hiányzik a feleltetőrendszer. Ha április 7. után újranyitnak az iskolák, de a marad, a felső tagozatosoknál be kellene vezetni a hibrid oktatást, az alsósoknál pedig meg kellene felezni az osztályok létszámát. A tantermekben jelenleg nem tartható meg a diákok között a biztonságos távolság. Totyik Tamás úgy tudja, az oktatási kormányzat nyitott az egyszeri nettó százezer forint kiegészítésre, amelyet a távoktatás miatt kaphatnának a pedagógusok.

Totyik Tamás oktatás horváth péter
Ezek is érdekelhetik