Több befektetésre van szükség a megújuló energiába a fejlődő országokban, hogy biztosítva legyen számukra is a tisztább energiaforrásokhoz való hozzáférés – írta az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) főtitkára szerdai közleményében.

FRANCE - OCCITANIA - WIND TURBINES - SUNRISE - COLOUR
Fotó: AFP

A megújuló energiára fordított nemzetközi befektetések a 2015-ös párizsi egyezmény óta megháromszorozódtak, ám a növekedés jelentős részét a fejlett országokban regisztrálták 

– mutatott rá Rebeca Grynspan.

Kulcsfontosságú az, hogy a fejlődő országokban gyarapodjanak a megújuló energiára fordított befektetések, ugyanis csak így érhetjük el a 2030-ra kitűzött klímavédelmi célokat

– hangsúlyozta a főtitkár.

A UNCTAD jelentése szerint a fejlődő országoknak évente mintegy 1,7 ezer milliárd dollár értékben volna szükségük ilyen befektetésekre. A múlt évben ennek alig több mint harmadát, 544 milliárd értékű, tiszta energiába fektetett közvetlen külföldi befektetést vonzottak ezek az országok.

A fejlődő gazdaságok közé tartoznak javarészt az afrikai kontinens országai, Latin-Amerika és a Karib-térség, Izrael, Japán és Dél-Korea kivételével Ázsia, valamint Ausztráliát és Új-Zélandot leszámítva Óceánia államai.

Nőtt a világ megújuló alapú energiatermelése, de a klímacélok még mindig messze vannak

A világ energiatermelésének harminc százalékát a megújuló energiaforrások adták tavaly. A hőenergia- és a tüzelőanyag-felhasználásban ugyanakkor kevés előrelépés történt a karbonkibocsátás csökkentésére.