A fűtés és az üzemanyag-fogyasztás a világ energiafelhasználásának több mint háromnegyedét adta tavaly. Mindkettő továbbra is nagymértékben függ a fosszilis tüzelőanyagoktól. A megújuló források a fűtőanyagok 3,6 százalékát, az üzemanyagokénak pedig 9,2 százalékát adták. A globális energiaszükséglet 49 százalékát a hőellátás, 29 százalékát pedig az üzemanyagfogyasztás teszi ki – közölte a párizsi székhelyű REN21 agytröszt kedden.

New Energy Power Generation Industry Cluster In China
HINGGAN LEAGUA, CHINA - MAY 23, 2023 - Aerial photo workers inspect equipment at a wind power photovoltaic field in Ulanhot, Hinggan League, Inner Mongolia, China, May 23, 2023. Up to now, the installed capacity of new energy in Hinggan League has reached 6.59 million kW, and the embryonic form of a ten-kilowatt-level new energy power generation cluster has taken shape. The local power department has strengthened the construction of the grid to ensure the centralized delivery of green electricity. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Nőtt a világ megújuló alapú energiatermelése, de a fosszilis tüzelőanyagok még mindig nagyon népszerűek.
Fotó: AFP

Rana Adib ügyvezető igazgató szerint a megújuló energiaforrások a világ teljes energiaellátásának mindössze 12,7 százalékát adták. A növelésére 179 ország tűzött ki célt, a megújuló hőenergia gyarapítására azonban csak 46, míg a megújuló tüzelőanyag terén 49 állam.

A globális megújuló energiakapacitás elérte a 3 481 gigawattot tavaly. Az új kapacitások 44 százalékát Kína adta. Összegben kifejezve a világ második legnagyobb gazdasága tavaly 274,4 milliárd dollárt fektetett megújuló energiaforrásokba, ami a világszintű kiadások 55 százalékának felelt meg – közölte a REN21 kutatásából a Reuters.

Hátráltatja az éghajlati célok elérését, hogy a megújuló források terén a szél- és napenergián túl érdemben nem fejlesztenek. Nem segíti a megújuló hő- és tüzelőanyag-technológiák fejlesztésének ösztönzését, hogy alacsony a fosszilis tüzelőanyagok ára – állapította meg a REN21. Ráadásul a szénalapú tüzelőanyagok támogatása tavaly több mint ezermilliárd dollárra növekedett, de ennél is szomorúbb, hogy az olajprojektek támogatása 85 százalékkal nőtt a Nemzetközi Energiaügynökség szerint.

Az EU ismét megpróbálja tető alá hozni a megújulókról szóló egyezményt

Korábban azok miatt az országok miatt nem sikerült megállapodni, ahol magas az atomenergia súlya az energiamixben.