Pekingi látogatását követően Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter részt vesz a G20-as csoport pénzügyminisztereinek és központi bankárainak indiai találkozóján, ez megelőzően Gandinagarban sajtótájékoztatón ecsetelte a legfontosabb teendőket. Kifejtette, hogy szívesen és készséggel dolgozik együtt Kínával a globális adósságkezelés és -finanszírozásban, ott is elsősorban a legelesettebb szegény országok rémisztő mértékű adósságállományának átstrukturálásában.

(FILES) In this file photo taken on April 13, 2023 US Treasury Secretary Janet Yellen speaks to the press at the US Treasury Department in Washington, DC. - Economic sanctions imposed on Russia and other countries by the United States put the dollar's dominance at risk as targeted nations seek out an alternative, Yellen said on April 16, 2023. (Photo by Stefani Reynolds / AFP)
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint Pekingben az alapokat letették, a felépítményen viszont még dolgozniuk kell.
Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a multilaterális fejlesztési bankoknak reformokra van szükségük, hogy hatékonyan tudják elvégezni feladataikat, s ezeket a reformokat még azelőtt le kell fektetniük, hogy nemzetközi összefogással tőkét emelnének bennük.

Yellen visszautalt a múlt heti pekingi látogatására, amelyen ugyan súlyos kritikákat fogalmazott meg vendéglátóinak, de ennek ellenére hasznos párbeszédet tudtak folytatni, és a vizit segített abban, hogy a világ két legnagyobb gazdaságának kapcsolatát stabilabb alapokra helyezze. Mindkét fél tisztában van azzal, hogy a kölcsönös érdeklődésre számot tartó területeken együtt kell működniük.

Még sok a tennivalónk, de úgy vélem, ez az utazás fontos kezdet volt. Az alapokat ehhez Pekingben lefektettük

– hangsúlyozta Janet Yellen, aki azért nem állta meg, hogy oda ne szúrjon ismét Kínának. Aggodalmát fejezte ki Kína tisztességtelennek minősített kereskedelmi gyakorlata miatt, amely szerinte közvetlen kiváltó oka volt az immár évek óta zajló vámháborúnak. Az amerikai vállalatok befektetőbarát, prosperitást segítő hozzáállást várnak el Pekingtől – szögezte le.

Oroszországról szólva Yellen megerősítette, hogy Washington továbbra is megtiltja azoknak az eszközöknek és technológiáknak a használatát és exportját, amelyek a Kreml Ukrajna ellen vívott háborúját bármilyen módon segíthetik. 

Megígérte, hogy továbbra is fellépnek a szankciók kijátszása ellen, és fokozzák ez irányú tevékenységüket. 

Yellen egyébként ezt egy olyan országban mondta, amely igyekszik a lehető legtöbbet profitálni a kialakult feszült geopolitikai helyzetből, s valamennyi félhez gazdasági érdekeinek megfelelően viszonyul. Amerikától fegyvert vesz, az oroszoktól pedig diszkontáron olajat és szenet. 

India és Kína verseng azért, hogy melyikük importál többet a beszűkült exportpiacai miatt egyre olcsóbban kínált orosz nyersolajból.