A Nuclearelectrica még az idén aláírhatja a megállapodást a Lavalin csoporttal, amely azt a Candu-technológiát birtokolja, amelyet már két, 706 megawattos romániai reaktorban használnak. A két meglévő reaktor együttesen Románia villamosenergia-termelésének nagyjából ötödét adja.

sebastian burduja
 Sebastian Burduja román energiaügyi miniszter atomreaktorokat építtetne.
Fotó: Sebastian Burduja / Facebook

A beruházásban felújítanák az egyik már meglévő reaktort, továbbá két újat építenének 

olyan Candu (kanadai deutérium-urán) technológiával, amely hűtőközegként deutérium-oxidot (nehézvizet), fűtőanyagként pedig természetes (azaz nem dúsított) uránt használ.

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a Reutersnek elmondta, az a céljuk, hogy ősszel aláírják a szerződést a Lavalinnal. A csoport felelne a projekt megtervezéséért és támogatásáért. Erre az Európai Bizottság jóváhagyását kérik.

Burduja tájékoztatott arról is, hogy 

a blokkok megépítésére vonatkozó végső beruházási döntés 2026–2027 között várható, ami vélhetően 6-7 milliárd euróról szólhat.

A beruházáshoz az amerikai Exim Bank 3 milliárd dolláros hitelt nyújt, a többihez pedig Kanadából és Dél-Koreából várnak kölcsönöket. A miniszter szerint a finanszírozásba az Egyesült Arab Emírségek is beszállhat.

Az új reaktorokkal együtt az atomenergia-termelés a román energiamix harmadát adhatja, sőt, még a szomszédos Moldovának is biztosíthat energiát.

A román gazdasági minisztérium 80 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nuclearelectricában, amelynek piaci kapitalizációja 13,7 milliárd lej (1042 milliárd forint).

Gáznagyhatalommá válhat Románia – Nekifutnak a hatalmas tengeri mezőnek

Négymilliárd eurót pumpál az OMV és a Romgaz a Románia kontinentális talapzatán található lelőhely kiaknázásába, 2027-től kezdik a százmilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalát.