Az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye a vártnál kevésbé nőtt júliusban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint. Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) csütörtökön azt közölte, hogy júliusban az index 52,7 pontra csökkent a júniusi 53,9 pontról. Elemzők némileg kedvezőbb adatra, 53 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

Spring Break returns to Miami Beach to the annoyance of its residents
A musician performs in a restaurant on Las Olas Boulevard in Fort Lauderdale, Florida, March 16, 2022. Music, dancing, alcohol and tiny swimsuits -- spring vacation in the United States, popularly known as "spring break," brings thousands of young people to south Florida every year for a few days of uncontrolled fun, much to the chagrin of residents in cities like Miami Beach. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: AFP

A mutató tavaly decemberben, két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá, január óta viszont ismét 50 pont felett van. 

Az elmúlt 38 hónapból 37 hónapban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint.  

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Júliusban az új megrendelések mutatószáma a júniusi 55,5 pontról 55,0 pontra csökkent, ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 61,5 pontról 61,1 pontra romlott. Az üzleti aktivitás mutatószáma 59,2 pontról 57,1 pontra csökkent, a foglalkoztatottsági mutató pedig 53,1 pontról 50,7 pontra változott.

Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex a júniusi 54,1 pontról 56,8 pontra emelkedett júliusban.

Az amerikai szolgáltatási szektor növekedési üteme némileg visszaesett. Ennek oka elsősorban az üzleti aktivitás, az új megrendelések és a foglalkoztatás növekedési ütemének mérséklődése. A válaszadók többsége óvatosan optimista az üzleti feltételeket és az általános gazdasági helyzetet illetően – kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke.

Alábbhagyott az amerikai gazdasági aktivitás

Az Egyesült Államok gazdasági növekedésének motorja továbbra is a szolgáltatási ágazat.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Hétfőn közölték, hogy az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának júliusi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 46,4 pontra javult a hároméves mélypontról, a júniusi 46,0-ról az ISM adatai szerint.