A Covid-fertőzöttek száma egyre növekszik – figyelmeztet Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információs és Statisztikai Intézet vezetője. Dusek szerint az adatok megerősítik, hogy a koronavírus Csehországban jelenleg terjedő omikroni variánsának leszármazottai rendkívül fertőzők, és áttörhetik a betegségen már átesett vagy beoltott emberek immunvédelmét – írja az Idnes.cz

A,Patient,Is,Seen,In,The,Intensive,Care,Unit,ForA patient is seen in the intensive care unit for the coronavirus disease (COVID-19)  in Thoracic Diseases Hospital
Főleg az időseket veszélyezteti a vírus.
Fotó: Shutterstock

A cikkből kiderült: emelkedik az ismétlődő fertőzések száma, még a múlt hét előtt százra nőtt a fertőzöttek átlagos száma munkanapokon, a múlt héten csaknem megduplázódott a számuk: napi 150-200. Ezen a héten pedig ismét nagyjából a megkétszereződtek a számok az előző héthez képest: kedden 295-en, hétfőn 453-an produkáltak pozitív tesztet.

Hasonló helyzetben vannak a kórházi ellátásra szoruló emberek, többnyire idősek vagy krónikus betegek. Vasárnap este 35-en voltak kórházban, kedd este már 76-an, köztük négyen az intenzív osztályon.

Mindenki kap vírusellenes szert, néhányuknak még oxigénre is szüksége van, naponta átlagosan egy fertőzött hal meg. Az elmúlt két évben 100 565 vírusellenes (Lagevrio, ritkábban Paxlovid) esetet regisztráltunk, ennek körülbelül 70 százalékát adták be a 65 év feletti betegeknek. Az idei év eleje óta csaknem 21 ezer, főként időskorú beteg kapta meg az említett vírusellenes szereket – ismertette Ladislav Dusek.

A jelenleg kórházba került Covid-fertőzöttek több mint tizedét az Agel Valasská Mezirící Kórházban helyezték el, ahol tegnap óta látogatási tilalom van. Az ápoltak el vannak szigetelve, látogatókat nem engednek be. A cél a legyengült immunitású betegek védelme a kívülről érkező fertőzésekkel szemben – nyilatkozta a cseh lapnak Gabriela Lefenda, az AGEL egészségügyi holding szóvivője.