Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányülésen megígérte, hogy megakadályozza az ukrajnai gabonaimportot – a tárgyalásról készült videó szeptember 12-én jelent meg a lengyel közszolgálati televízióban. „Csak a Jog és Igazságosság kormánya (a lengyel kormánypárt, a PiS) garantálja gazdáink érdekeinek védelmét” – mondta a miniszterelnök. A politikus szerint a kormányzópárt elenáll „a lengyel piac összeomlasztására tett kísérleteknek”.

Czech And Polish Prime Ministers Meet In Katowice, Poland
Fotó: NurPhoto via AFP

„Határozott álláspontunk vezetett az ukrán gabona importjának felfüggesztéséhez az EU közös piacára. Az EU most tárgyal arról, hogy fenntartsák-e ezt a tilalmat” – emlékeztetett. Morawiecki szerint Lengyelország nem engedi megnyitni az ország határait, függetlenül Brüsszel döntésétől.

Szeptember 15-ig, péntekig érvényes a gabonaimport tilalma Ukrajnából Lengyelországba, Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába. Valamennyi említett ország kérte az EU vezetését, hogy az év végéig hosszabbítsák meg az embargót. Lengyelország nem ellenzi a gabona tranzitját, és kész területet biztosítani annak más uniós országokba történő szállításához – tette hozzá.

Hasonlóan nyilatkozott a keddi nap során Nagy István agrárminiszter is, aki ma tárgyalásokat folytat bolgár, román és szlovák kollégájával. A román szakminiszterrel már lezajlott tárgyalása után Nagy István leszögezte: azon kell tovább dolgozniuk, hogy az ukrán gabona minél gyorsabban a kikötőkbe érjen, és megtalálja korábbi hagyományos piacait Észak-Afrikában vagy a Közel-Keleten.

Tegnap Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök választottbírósági eljárással fenyegette meg az Európai Uniót, ha meghosszabbítják a gabonaimport korlátozásait. Rámutatott: Kijev ellenzi gabonaexportjának minden további korlátozását.