Már zsinórban a nyolcadik hónapja haladta meg a koronavírus-járvány előtti szintet a spanyol Aena repülőtér-üzemeltető vállalat kezelésében lévő spanyol repterek forgalma augusztusban, miközben a kontinens más részein az továbbra is elmarad a korábbitól.

Barcelona,,Spain,-,June,28,,2018.,Passengers,In,Transit,In
A barcelonai repülőtér.
Fotó: Shutterstock

A múlt hónapban 29,8 millió utas fordult meg a spanyol repülőtereken, ami 9,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál és 1,1 százalékkal a 2019. augusztusi értéket is felülmúlja.

Világszerte számoltak a légitársaságok a szabadidős utazások fellendülésével a nyár folyamán, a spanyol repülőterek esetében ez az átlagosnál nagyobb szerepet kap az üzleti utazásokkal szemben, mely a járvány után lassabban tér magához.

Az európai nemzetközi repülőterek tanácsa (Airports Council International Europe) keddi jelentése szerint júliusban 3 százalékkal volt alacsonyabb az utasforgalom a 2019-esnél, 

míg az International Air Transport Association adatai szerint globálisan a járvány előtti forgalom 95,6 százaléka volt az utasok száma júliusban. Hétfőn pedig a londoni Heathrow repülőtér közölte, hogy a forgalom még egy ideig a pandémia előtti szint alatt marad.

Az európai légi forgalmat ugyanakkor a nyár folyamán sztrájkok sora is akadályozta.