Az európai turizmus épp hogy csak kezdi kiheverni a járvány utóhatásait, és tavaly is számos kihívást okoztak a törölt járatok, idén a légi irányítók sztrájkjai zavarhatják meg a repülők menetrend szerinti közlekedését.

Az európai légteret felügyelő Eurocontrol egyik szakszervezete még július 7-én határozott meg egy hathónapos időszakot a munkabeszüntetésre, de hogy a hálózatkezelő műveletek központja mikor áll le, azt egyelőre nem tudni.

FRANCE – AIRPORT- ORLY-BOARDING - ILE DE FRANCE
Airport, plane, Transavia, Orly boarding, Illustrations. Paris, 2023-04-23. Photograph by Aline Morcillo / Hans Lucas.Aeroport, avion, Transavia, Orly embarquement, Illustrations. Paris, le 2023-04-23. Photographie par Aline Morcillo / Hans Lucas. (Photo by Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Aline Morcillo / AFP

Sztrájkok máshol is okozhatnak és okoztak is már fennakadásokat, így Belgiumban július 15–16-án a Ryanair pilótái léptek sztrájkba, akkor 120 járatot töröltek. Július 29–30-án aztán újabb munkabeszüntetésre került sor, és augusztus 14–15-én ismét sztrájkba léphetnek. A Ryanair 88 gépet törölt ezekre a napokra a Charleroi repülőtéren – írja a Reuters.

Nagy-Britanniában az EasyJet csomagkezelői felfüggesztették a londoni Gatwick repülőtéren tervezett sztrájkot, miután sikerült megállapodniuk a bérekről – közölte a Unite szakszervezet július közepén, és később az ASC, a Menzes Aviation és a GGS dolgozói is úgy döntöttek, hogy nem szüntetik be a munkát, hanem elfogadják a bérajánlatot. Ezek a csomagkezelők a többi között a British Airwaysnek dolgoztak. 

Azonban még 230 gatwicki dolgozó nyolcnapos sztrájkba léphet augusztusban.

Franciaországban inkább az év korábbi szakaszában voltak gyakoriak a munkásmozgalmi akciók, Emmanuel Macron nyugdíjreformjával szemben. Olaszországban mintegy ezer repülőjáratot töröltek július 15-én, miután a reptéri dolgozók országosan léptek sztrájkba. Azonban az olasz szabályozás értelmében szeptember 5-ig már nem lesz munkabeszüntetés.

Portugáliában az EasyJet 350 járatot törölt a légiutas-kísérők július 21–25. közötti sztrájkja előtt, ám egyelőre nem sikerült a menedzsmentnek és a dolgozóknak dűlőre jutniuk, ott még jöhetnek újabb munkabeszüntetések.

Spanyolországban az Iberia Regional Air Nostrum pilótái már február óta sztrájkoltak minden hétfőn és pénteken, majd június 6-tól már mindennap. Végül június 22-én lefújták a sztrájkot, miután történt némi előrelépés a tárgyaló felek között.