Minden idők legerősebb hónapját zárta augusztusban a Ryanair, amely éves alapon 11 százalékkal több, 18,9 millió utast szállított az utolsó nyári hónapban. Az ír fapados légitársaság járatainak kihasználtsága változatlanul 96 százalékot ért el, miközben több mint 103 ezer járatot üzemeltetett, amelyből – mint közölték – összesen 350 járatot töröltek a hónap végén a brit NATS légi forgalmat irányítórendszer meghibásodása miatt. Ez – amennyiben 350 törölt járattal számolunk – 99,997 százalékos teljesítési arányt (completion rate) jelent.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Wizz Airnél még meredekebben nőtt az utasszám, hiszen 24 százalékkal többen, 6 143 859 ezren szálltak fel a hazai hátterű diszkont szolgáltató repülőire augusztusban, a kihasználtsági ráta pedig 90,5 százalékról 94,1 százalékra javult. A magyar légi társaság teljesítési aránya 99,6 százalékos volt.

A Wizz a múlt hónapban indította el új járatát a londoni Luton repülőtérről a kairói Sphinx repülőtérre.

A vállalat Lutonból – ahol a Wizz Air a legnagyobb légitársaság – induló utasainak a száma egyébként beköltözése óta épp a tárgyhónapban lépte át a 65 milliót. 

A társaság nemrég kapta meg az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium engedélyét az összes uniós országban érvényes kabinszemélyzet-igazolvány kiadására az általa képzett légiutas-kísérő személyzet részére.

A Wizz Air szintén bejelentette, hogy szén-dioxid-kibocsátása utaskilométerenként mindössze 51,9 gramm volt az utolsó 12 hónapban, míg augusztusban már csak 50,5 grammot tett ki. A menedzsment állítása szerint jelenleg ez a legalacsonyabb érték a piacon.