Szeptemberben 6,9 százalékra csökkent az éves Csehországban az augusztusi 8,5 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában. Már nyolc hónapja folyamatos a drágulás ütemének lassulása, az infláció szeptemberi értéke 2021 decembere óta a legalacsonyabb.

Czech Republic, Prague, Kampa district, the Kavarna Mlynska (Photo by RIEGER Bertrand / hemis.fr / Hemis via AFP) Czech Republic, Prague, Kampa district, the Kavarna Mlynska (Photo by RIEGER Bertrand / hemis.fr / Hemis via AFP)
Többet ér a pénztárca tartalma, mint egy hónapja. Fotó: AFP

Havi összehasonlításban szeptemberben 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak mint augusztusban.

Az éves összevetésű áremelkedésre továbbra is a háztartási kiadások voltak a legnagyobb befolyással, ezt az élelmiszerek, illetve az üdítők árai követik. Az infláció a nyolc hónapos csökkenés ellenére továbbra is magasnak számít Csehországban. Ráadásul 1922 februárjától idén júniusig 10 százalék felett mozgott. Korábban 10 százalék feletti inflációt legutóbb 1998 júliusában mértek – fejtette ki sajtótájékoztatóján Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Az éves drágulás számos élelmiszernél mérséklődött: a tojás ára szeptemberben 7,5 százalékkal volt magasabb az augusztusi 17 százalék után, a gyümölcsárak 7,3 százalékkal nőttek az augusztusi 9,3 százalékos emelkedés után, a zöldségfélék szeptemberben 20,4 százalékkal voltak drágábbak, míg augusztusban 24,5 százalék volt az áremelkedés. Mérséklődött az energiaárak emelkedése is. Az áram ára szeptemberben 16,5 százalékkal volt magasabb, az előző hónapban ez több mint 23 százalék volt, a földgáz ára szeptemberben 12,9 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, augusztusban ez a mutató 34,5 százalékos volt.

Már csak egy lépésre vagyunk az egy számjegyű inflációtól, csökken a liszt és a tojás ára

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint szeptemberben 12,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, míg havi alapon 0,4 százalékkal, ugyanakkor éves és havi bázison több élelmiszer ára csökkent. Ezzel beigazolódott a korábbi feltételezésünk, hogy hét év után ismét magasabb az alapkamat, mint az infláció Magyarországon.