Háromhavi folyamatos emelkedés után szeptemberben az év legmagasabb szintre ugrott a török amit a közgazdászok a magas adóknak és líra leértékelődésének tulajdonítanak – derül ki a török statisztikai hivatal, a TurkStat legfrissebb adataiból.

Kurds wait outside grocery stores in the province of Sirnak, 10 November 2007, near the Turkish-Iraqi border, south-eastern Turkey. Around 3,500 guerrillas of PKK (Kurdistan Workers' Party) are believed to be staying in the rugged mountains bordering Iraq, Iran and Turkey, and carry cross border attacks on the Turkish military. In a recent such ambush they killed 12 Turkish solders, angering Ankara which has threatened to launch a military incursion inside northern Iraq to flush out the guerrillas.AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)
Fotó: Jean-Philippe Ksiazek / AFP

Törökországban az éves inflációs ráta 61,5 százalékra gyorsult, minimálisan elmaradva az elemzők 61,7 százalékos előrejelzésétől. Ez tavaly december óta a legmagasabb szintet jelentette, elsősorban a magas adókulcsok és a líra leértékelődése miatt.

A török infláció alakulása
 

A legnagyobb nyomást a közüzemi szolgáltatások 42,3, valamint a háztartási berendezések 59,1 százalékos drágulása jelentette. A közlekedés és az egészségügy esetében azonban enyhén mérséklődött az infláció, 50,3 és 70,3 százalékra. Az élelmiszerek esetében is lassulást mértek, 68,9 százalékra az augusztusi 72,9-s csúcsról.

Havi szinten a fogyasztói árak 4,9 százalékkal emelkedtek, szemben az augusztusi 9,1 százalékkal

Emellett a maginfláció is tízhavi csúcsra, 68,9 százalékra emelkedett az előző havi 64,8-ról.

Az inflációs adatok megjelenése után a líra tovább gyengült a dollárral szemben, amellyel szerda reggel már a 27,50-es szinten kereskedett, míg az euróval szemben elvesztette a korábbi lendületét, és a 28,84-es szintre csúszott.

Már a török kormány is belátja, hogy nem bírja féken tartani az inflációt

A török kormány 5 százalékról 4,4 százalékra módosította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, az év végi inflációs kilátásokat pedig 25 százalékról 65 százalékra emelte.