Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Nagy-Britannia hosszú távú, Aa3 szintű államadós-osztályzatának kilátását a Moody’s Investors Service – jelentette az MTI. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit szuverén kötelezettségek besorolását.

Jakarta,-,March,16,2023:,Moody's,Corporation,Logo,With,Stock,Market
Fotó: Shutterstock

A Moody’s a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést azzal indokolta, hogy 

az egy évvel ezelőtt beterjesztett miniköltségvetés utáni piaci kilengések óta ismét kiszámíthatóvá vált a brit kormány szakpolitikai döntéshozatala.

A cég pontosan egy éve rontotta negatívra az addigi stabilról a brit osztályzati kilátást, azzal az indokkal, hogy a gyengülő növekedési kilátások és a magas környezetében kiszámíthatatlanabbá vált a szakpolitikai döntéshozatali mechanizmus.

A kilátás negatívra rontásának közvetlen előzményeként Kwasi Kwarteng akkori pénzügyminiszter hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot jelentett be, amelyet azonban a csomagterv ismertetése utáni példátlan piaci felfordulás miatt nem sokkal később vissza kellett vonni. Az ügybe – alig 45 nappal megválasztása után – belebukott Liz Truss akkori brit miniszterelnök is, miután a piac által fedezetlennek ítélt adócsomag beterjesztése nyomán kitört pénzügyi zűrzavar miatt a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója ellene fordult.

Liz Trusst Rishi Sunak követte a miniszterelnöki poszton. Sunak és pénzügyminisztere, Jeremy Hunt a költségvetés és az államadósság-folyamatok érdemi konszolidációjáig levette az adócsökkentéseket a napirendről.

A Moody’s a brit adósosztályzat kilátásának stabilizálásáról bejelentett döntés indoklásában kiemelte: várakozása szerint a brit intézményrendszer működése hatékonnyá és kiszámíthatóvá válik a továbbiakban, a kormány elkötelezte magát az államháztartás konszolidálása mellett, és ehhez várhatóan hatékony költségvetési politikát honosít meg.

Mindemellett az Európai Unióval szembeni békülékenyebb brit álláspont tartósan csökkentheti a brit EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő bizonytalanságokat, amelyek a kilépésről döntő 2016-os népszavazás óta visszafogják az üzleti beruházásokat a brit gazdaságban

– áll a Moody’s elemzésében. A cég előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államháztartási hiány 2026-ig 3 százalék környékére csökken a tavaly mért 4,7 százalékról, és a GDP-arányos államadósság-ráta 100 százalék körüli szinten stabilizálódik.