Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter kizárta a közeljövőbeli adócsökkentéseket, de egy interjúban elmondta, hogy el akarja kerülni „az egyre emelkedő adók ördögi körét”. A kormányzó konzervatívok közül sokan azt szeretnék, ha Hunt még a következő választások előtt adócsökkentést hajtana végre, mivel pártjuk a közvélemény-kutatások szerint erősen lemarad az ellenzéki Munkáspárt mögött.

Rail strikes leave stations nearly empty in London
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

„Egyáltalán nem vagyunk abban a helyzetben, hogy adócsökkentésről beszéljünk” – mondta Hunt a The Times című napilapnak adott interjúban, a Konzervatív Párt vasárnap kezdődő éves konferenciája előtt. Hunt egész évben azt hangsúlyozta, hogy az adócsökkentés helyett prioritás, hogy támogassák Rishi Sunak miniszterelnök inflációcsökkentő programját, és a Bloomberg TV-nek adott interjújában e hónap elején azt mondta, hogy az adócsökkentés „valószínűtlen”.

Pénteken az Institute for Fiscal Studies, egy pártoktól független elemzőcég szerint az adóbevételek a 2024-es következő választás idején valószínűleg az éves gazdasági teljesítmény 37 százalékát teszik majd ki, szemben a 2019-es 33 százalékkal, amikor a konzervatívok utoljára választást nyertek, Boris Johnson akkori miniszterelnök idején.

Ez lenne Nagy-Britannia legmagasabb adókulcsa legalább az 1950-es évek óta, bár a legtöbb más hasonló európai gazdaságban mértnél alacsonyabb lenne.