Nemzetközi gazdaság

Lefoglalt iráni lőszerrel támogatja Ukrajnát Washington

Több mint egymillió darabos fegyverszállítmányt küldtek Kijevnek. Iráni drónok gyakran előfordulnak az orosz–ukrán háborúban.

Az Amerikai Egyesült Államok több mint egymillió darab olyan iráni lőszert küldött Ukrajnának, amelyet tavaly foglaltak le – jelentette be szerdán az amerikai hadsereg. A közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokság szerdai tájékoztatása szerint 1,1 millió darab 7,62 milliméteres lőszert küldtek Ukrajnába.

Fotó: Jack Guez / AFP

A muníciót 2022 decemberében foglalták le az Iráni Forradalmi Gárdától, amely eredetileg feltételezhetően a jemeni húszi lázadóknak szánta a szállítmányt. Az Egyesült Államok elkötelezett a szövetégeseivel és partnereivel folytatott együttműködés terén, és minden jogi eszközt bevet annak érdekében, hogy megakadályozza az iráni fegyverszállítmányok beáramlását a régióba, ideértve az Egyesült Államok és az ENSZ szankcióit – közölte közleményben a Középső Parancsnokság.

Az amerikai haditengerészet évek óta foglal le feltételezhetően Iránból származó fegyvereket, amelyeket Teherán többnyire halászhajókon szállít az általa támogatott jemeni fegyvereseknek.

Európa kezd kifogyni a lőszerből, mert mindent Ukrajnába küldött

Kifogynak az európai országok a lőszerből, ezért veszélybe kerül Ukrajna támogatása. A nyugati szövetségesek szinte már minden elérhető töltényt elküldtek Kijevnek. A NATO arra figyelmeztet, hogy Oroszország azonnal megnyeri a háborút, ha leállnak a segélyszállítmányok. Ezért azt kéri az európai országoktól, hogy fokozzák a fegyvergyártást.

 

fegyverszállítmány Egyesült Államok Ukrajna
Kapcsolódó cikkek