Fennállása kilencedik évében szomszédja ideiglenesen megszállta a szuverén Szabadföldet, Liberlandet. A horvát rendőrök erdőőrök kíséretében nemrégiben razziát tartottak a mikroállamban – amely a magyar határtól alig 20 kilométerre délre, mindössze hét négyzetkilométeren, Szerbia és Horvátország között található – és SUP-okat, valamint élelmiszer-készleteket foglaltak le – írja a Cybernews.

Liberland
Liberland a hét négyzetkilométer összterületével is nagyobb, mint Monaco vagy a Vatikán.
Fotó: Free Republic of Liberland

 

Nagyobb Monacónál és a Vatikánnál is 

A Duna nyugati partján fekvő, mások által el nem ismert, kisebb földterületek hovatartozása a mai napig bonyodalmat okoz a horvátok és a szerbek között. Jugoszlávia, pontosabban a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság felbomlása után sokáig egyik ország sem tartott igényt a szigetekre, melyek közül a legnagyobb a Gornja Siga nevet viseli. A változás 2015. április 13-án következett be, amikor Vít Jedlicka cseh politikus a senki földjét független nemzetté, Liberland Szabad Köztársasággá, magát pedig az új ország elnökévé nyilvánította. Érdekesség, hogy 

a hét négyzetkilométer összterületével is nagyobb, mint Monaco vagy a Vatikán,

noha hivatalosan továbbra sincs egyetlen lakosa sem.

Nincsenek adók, sem felesleges szabályok

Az euroszkeptikus Jedlicka az adómentességben és a túlszabályozásban hisz, célja egy olyan társadalom létrehozása, amelyben a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket. Az alapítót többek között Monaco, Liechtenstein és Hongkong inspirálta. Alig egy héttel a kikiáltás után már 220 ezren akartak csatlakozni az új országhoz. Liberland hivatalos nyelve eredetileg csak a cseh volt, később ez kiegészült az angollal. Fő pénzneme a „liberlandi merit”, bár adományokat kriptovalutában és amerikai dollárban is elfogadnak.

Czech Vit Jedlicka, President of the Free Republic of Liberland, speaks during a press conference on June 20, 2015, in Paris. Liberland is a self-proclaimed micronation claiming a parcel of land on the western bank of the Danube river between Croatia and Serbia, sharing a land border with the former. It was proclaimed on April 13, 2015 by Czech libertarian politician and activist Vít Jedlicka. AFP PHOTO/FRANCOIS GUILLOT (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)
Liberland első embere, Vít Jedlicka az adómentességben és a túlszabályozásban hisz.
Fotó: AFP

Nem lett Európa Szingapúrja

A Cybernews szerint a sokak által viccnek tartott Liberlandnek mára 

  • öt minisztere, 
  • két alelnöke, 
  • több mint 240 ezer e-polgára és 
  • háromszor ennyi jelentkezője van. 

A mikroállam világszerte több mint száz aktív képviseleti irodával rendelkezik, melyek közül sokat IT-sek vagy kriptoguruk üzemeltetnek. A cikk megjegyzi, hogy ugyan nem lett belőle Európa Szingapúrja, de azért minden évben egy hajón megrendeznek a kis kriptofesztivált, a Floating Mant.

Folytatják a harcot

A horvát hatóságok először szeptember 21-én hatoltak be Liberland területére, ahová azóta szinte minden reggel visszatérnek razziázni. Az ominózus „támadásban” szerencsére senki sem sérült meg, anyagi kár viszont két kertes meg egy kikötőházban, egy több hűtőegységgel, illetve tűzhellyel rendelkező konyhában, generátorokban, elektronikus berendezésekben, antennában, routerben, egy quadkerékpárban, valamint egy bicikliben, továbbá egyéb szállítóeszközökben és személyes holmikban keletkezett. 

A liberlandiak azt ígérik, hogy jogi úton folytatják a harcot, a megrongált épületeket újjáépítik, sőt jelentős beruházásokat is hoznak ide. Egyebek között egy hatalmas kalandparkot és egy hotelt is felhúznának az ország közepén.