Aki a kilencvenes években nézett Formula–1-es közvetítéseket, már akkor hallhatta, hogy temérdek sportoló költözik Monacóba, méghozzá egyetlen ok, az adózás miatt. Azóta még többen választották lakhelyül az európai hercegséget, ahol továbbra is a kedvezményes adókörnyezet a legnagyobb vonzerő – de korántsem az egyetlen. 

Evening,View,Of,Montecarlo,,Monaco,,Cote,D'azur,,Europe
Monaco nem csak adóparadicsom, akadnak egyéb előnyei is, például a látvány.
Fotó: Shutterstock

Felhozhatnánk példaként rögtön a független városállam időjárását, miután 300 feletti a napsütéses napjainak száma évente, ráadásul földrajzi elhelyezkedése is kedvező, hiszen Európa fővárosai rövid (repülő)útra vannak, és akkor még nem említettük a nyilvánvaló vízparti fekvését. 

Ám ennél azért többet nyomnak a latba a tetemes anyagi előnyök, konkrétan, hogy egy 1869-es tiltóhatározat óta – bizonyos kivételekkel – Monacóban nincs személyijövedelem- és vagyonadó sem. 

Miért van nagyon kevés amerikai sportoló a monacói lakosok között? 

Kellemetlen kivétel, hogy az itt lakó francia állampolgárokra a kétoldalú államegyezmények miatt az anyaország adószabályai vonatkoznak. Hasonlóan pechesek az amerikaiak, akiket hazájuk adószabályai utolérnek a Föld bármely pontján. Ahogy a Fox Rotschild nemzetközi adóügyi osztályának társelnöke, Jerry August fogalmazott:

Hiába lakik egy amerikai Monacóban, ugyanúgy fog adózni, mintha Manhattanben élne.

Franciaországgal és az USA-val együtt 35 országgal kötöttek ilyen kétoldalú megállapodást, de aki ezen szerződés hatályán kívül esik, annak nagyon is megéri Monacóba költöznie.

Ehhez ráadásul nem kell sok minden – már azok szintjén, akiknél egyáltalán szóba jöhet, hogy a világ egyik legdrágább miniállamában tartózkodjanak életvitelszerűen. A kvázi adómentességet biztosító tartózkodási engedélyhez a következők szükségesek:

  • egy lakás vagy ház birtoklása vagy bérlése,
  • bankszámla létesítése és fenntartása minimum 500 ezer euróval (192,2 millió forint),
  • szerződéskötés legalább egy közüzemi szolgáltatóval,
  • büntetlen előélet,
  • személyes interjú a helyi biztonsági bizottsággal. 

Milyen előnyökkel jár Monaco a gazdagok számára? 

A folyamat általában két hónap alatt lemegy, az illetve a társult nemzetek polgárai közvetlenül Monacóhoz fordulhatnak az igényükkel, de az amerikaiak például előbb Franciaországtól kénytelenek hosszú távú tartózkodási engedélyt kérni.

A világhírű sportolók közül a svéd teniszező, Björn Borg volt az egyik úttörő,

aki a hetvenes évek végétől egy évtizedet töltött el Monacóban, miközben halomra nyerte a Grand Slameket. Ám egyben intő példa is az övé, mert a sportpályafutása végeztével hazaköltözött Svédországba, ahol a helyi adóhatóság nyomban benyújtotta a számlát – történt mindez a divatcége megrendülésével egy időben.

US Open Tennis Championship 2023
NEW YORK, USA:  September 10:  Novak Djokovic of Serbia with the winners' trophy after his victory against Daniil Medvedev of Russia in the Men's Singles Final on Arthur Ashe Stadium during the US Open Tennis Championship 2023 at the USTA National Tennis Centre on September 10th, 2023 in Flushing, Queens, New York City.  (Photo by Tim Clayton/Corbis via Getty Images)
Novak Djokovics a US Open-pénznyereménye után csak Amerikában adózik majd.
Fotó: Tim Clayton

A hercegségben nemzetközi jogi tanácsadóként dolgozó Andreas Bosse szerint mindenki tudja, hogy Monacóban szép az idő, de mégsem ezért, hanem a kedvező adókörnyezet miatt mennek oda a külföldiek. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a közhiedelemmel ellentétben az előnyök korántsem akkorák.

Merthogy a sportolók alapvetően ott kötelesek adózni, ahol a jövedelmük keletkezik – ami persze vitatható. Egy teniszező esetében az ugyan nem kérdés, hogy ha a US Openen jut pénzdíjhoz, akkor New York okán az Egyesült Államok a bevételi helyszín, csak aztán Monacóban nem kell még egyszer a terheket megfizetni. 

Zavarosabb a helyzet a reklámtevékenységből, illetve a közösségi médiából származó bevételekkel, 

hiszen nehezen behatárolható, földrajzilag hol végezték a tevékenységet, amelyből a globális platformokon elérhető produkció vagy termék utáni pénz érkezik.

További előnye Monacónak, hogy annyi ott a gazdag és híres ember, hogy senki sem számít átlag felettinek, következésképp nyugodtan lecsoszoghat a közértbe, senki sem fogja megállítani egy szelfire, mert a pénztárnál előtte és mögötte is dollármilliomos vagy inkább -milliárdos áll. 

Max Verstappen nemcsak szülőhazája, hanem lakóhelye futamát is megnyerte.
Fotó: Jeff Pachoud / AFP

 

Kik Monaco leghíresebb külföldi lakói? 

Összességében 139 nemzet szülöttjének jegyzik első számú és állandó lakcímeként Monacót, különösen sokan jönnek ide az egyéni sportot űzők közül.

Hemzsegnek például a teniszezők, illetve a Formula–1-es versenyzők, akiknek külön poén, amikor a Monacói Nagydíjat a mindennap besétált utcákon tartják – habár a szintén itt élő holland Max Verstappennek például teljesen mindegy, hol van a futam, mostanság mindig és mindenhol nyer. 

Mindenesetre a férfi egyes tenisz-világranglista első tíz helyezettjéből öt itt él, és a közéjük tartozó dán Holger Rune arra is felhívta a figyelmet, hogy miként Dubajnak, Monacónak is vannak egyéb előnyei:

Dánia nagyszerű ország, viszont nincs sok teniszezője. Úgyhogy nekem az itteni létesítmények és edzéspartnerek minősége is rendkívül fontos. Otthon nem kapnám meg ugyanezt.

Szintén itt él a szerb világelső, Novak Djokovics is, aki a hó elején rekordot javított a 24. Grand Slam-sikerével, és csak az elmúlt 12 hónapban 38,4 millió dollárt (13,8 milliárd forint) keresett a Forbes szerint, amely nyomban megjegyezte: a monacói lakhelyével ebből milliókat óvhatott meg az adózástól. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy ő az ötödik leggazdagabb teniszező a világtörténelemben.

Mindenki Monacóba!

Formula–1-versenyzők: Alex Albon (thai), Valtteri Bottas (finn), Jenson Button* (angol), David Coulthard* (skót), Nick De Vries (holland), Nico Hülkenberg (német), Lando Norris (brit), Sérgio Pérez (mexikói), Daniel Ricciardo (ausztrál), Nico Rosberg* (német), Mark Webber* (ausztrál)

Teniszezők: Matteo Bertettini (olasz), Mario Cilic (horvát), Grigor Dimitrov (bolgár), Novak Djokovics (szerb), David Goffin (belga), Jannik Sinner (olasz), Stanislas Wawrinka (svájci), Alexander Zverev (német)

*visszavonult