A Südzucker 10 százalékkal, 5,078 milliárd euróra növelte bevételét a márciustól augusztus végéig tartó üzleti fél évében. A bioüzemanyagokat, állati takarmányokat és szén-dioxidot gyártó CropEnergies, illetve a keményítőgyártó divízió kivételével valamennyi üzletágban javuló számokról jelentett csütörtök reggel a társaság, a cukorgyártó szegmens bevétele 1,44-ről 1,95 millird euróra nőtt. 

Südzucker AG
A Südzucker majd másfélszeresére növelte cukorgyártásból származó bevételét. Fotó: Südzucker AG

De az igazi meglepetést a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény kiugró javulása okozta. Az EBITDA 59 százalékkal, 739 millió euróra hízott az Európa legnagyobb cukorgyártójának számító német csoportnál. 

Az üzemi eredmény szintjén is markáns, 87 százalékos előrelépés történt az egy évvel korábbihoz képest, 

itt 592 millió eurót mutattak ki úgy, hogy a fél év második részében már több mint a duplájára, 310 millió euróra nőtt az eredmény, vagyis a trend a további emelkedés irányba mutat. 

Ezt a Südzucker vezetése is aláírja azzal, hogy az üzleti év egészére vonatkozó üzemi profitot a korábban jelzett 850–950 millió eurós sávból a 900 milliótól egymilliárd euróig húzódó sávba helyezi át. A tavalyi üzleti évben 740 millió euró volt az üzemi eredmény.

Az éves előrejelzést részben azért emeltük meg, mert a magas cukorárak további emelkedésére számítunk

– mondta a Reuters érdeklődésére a Südzucker szóvivője, hozzátéve, hogy nem látnak olyan jeleket a világpiacon, amelyek a cukorkínálat bármilyen bővülésére mutatnának.

A német élelmiszeripari óriás tavalyi évét az ukrajnai háború nyomán kialakult és az alapanyagok rendkívüli mértékű drágulása határozta meg, idén viszont ezek már mérsékeltebb hatással vannak a gazdálkodására, ám a cukor világpiaci árának elszabadulása kedvezően hatott a bevételekre, a cég érvényesíteni tudta átadási áraiban a megemelkedett költségeit. 

 

A globális kínálat beszűkülésére visszavezethetően a cukor határidős világpiaci ára októberre 12 éves csúcsra futott fel, a termény tonnájáért 819 eurót is elkértek, ez 69 százalékos idei ralit jelent az Európai Bizottság adatai szerint.

További lökést adhat az árnak, hogy a világ egyik vezető cukortermelője és exportőre, India kiviteli korlátozások bevezetésére készül, mivel a monszun késése és az általa hozott szűkös csapadékmennyiség nem kedvezett a termésnek. 

Az idejében érkező és csapadékdús monszun a 3000 milliárd dolláros indiai gazdaság számára létfontosságú, ekkor érkezik a mezőgazdaság számára életmentő csapadék 70 százaléka. Az ideihez hasonló csapadékszegény monszun legutóbb 2018-ban volt, most a globális felmelegedéssel összefüggésbe hozható El Nino jelenség okozta az eltérést.

Südzucker AG
Az idei termés cukortartalma sem lesz rekordközeli. Fotó: Südzucker AG

A Südzucker előrejelzése szerint az idei cukorszezon sem lesz sokkal jobb a szerény eredményeket hozó tavalyinál, de valamennyit javul, köszönhetően a július–augusztus fordulóján a földekre érkezett bőséges csapadéknak. Más kérdés, hogy ez a cukorrépa cukortartalmán cseppet sem javított a tavalyihoz képest. 

A cukor fogyasztói árában ennek megfelelően legfeljebb felfelé várható elmozdulás, a 250 forintos ársapka levételével 400 forintig szaladó kilónkénti egységár a karácsonyi sütési szezonig biztosan megmarad.