Soha még ekkora tartalékkal nem rendelkezett az ország, bár az is igaz, hogy soha nem is volt még ennyi felhasználó sem, a lakosság ugyanis folyamatosan csatlakozik a rendszerhez. Szerbia tehát készen áll a télre. 

Fotó: AFP

Dubravka Djedovic Handanovic bányászati és energiaügyi miniszter hangsúlyozta: 

A betárolt mennyiség lényegesen több, mint az elmúlt fűtési szezon elején.

A tárcavezető azt is közölte a Délkelet-Európai Gázfórumon, hogy november közepén befejeződik a szerb–bolgár gázösszeköttetés kiépítése. Ezzel a gázvezetékkel Szerbia első ízben juthat különböző gázforrásokhoz, így a gáz eljuthat ide az azeri forrásokból és a görög kikötőkből is. 

A fórumot a Balkán energiája elnevezésű portál szervezte az energetikai minisztérium támogatásával. Fő témája a „Sikeres üzlet a nettó kibocsátás felé vezető úton” volt, tekintettel arra, hogy a gáz kulcsszerepet tölt be a zöldenergiára való átállás megvalósításában.

Handanovic arról is beszámolt, hogy 

2028-ra megépül a Szerbia és Magyarország közötti kőolajvezeték, amely évente mintegy négymillió tonna kőolaj szállítását teszi lehetővé. 

Ezzel párhuzamosan a kőolajtározók kapacitásának bővítése is folyik, ami előfeltétele annak, hogy Szerbia növelni tudja a tartalékait.

A bányászati és energiaügyi miniszter elmondta, hogy a következő hónapokban a Szerbiai Villanygazdaság szerkezeti felépítésének átalakításán, a munkafolyamatok átszervezésén és javításán dolgoznak majd.

Aláírták a szerződést a magyar–szerb kőolajvezeték építéséről

A tárcavezető a két ország közötti eddigi legfontosabb megállapodásnak nevezte az Algyőt Újvidékkel összekötő kőolajvezeték építését.