Az amerikai szeptemberben havi szinten 2,2 százalékkal, 261,1 milliárd dollárra nőtt, ami 2022 augusztusa óta a legmagasabb szintnek számít. Főleg az ipari kellékek és anyagok kivitele, valamint az élelmiszerek és takarmányok exportja ugrott meg: mindkét kategóriában 1,4 milliárd dollárral emelkedett a külföldre irányuló – derül ki az amerikai kereskedelmi minisztérium adataiból.

International,Shipping.,Ship,With,Usa,Flag.,Sending,Goods,From,Us
Fotó: Shutterstock

Az 2,7 százalékkal, 322,7 milliárd dollárra emelkedett, elsősorban a fogyasztási cikkek, ezen belül a mobiltelefonok és egyéb háztartási cikkek, valamint a személygépkocsik behozatala nőtt. A kereskedelmi deficit az 59,9 milliárd dolláros elemzői várakozásokat meghaladva 61,5 milliárd dollárt ért el, ami 4,9 százalékkal magasabb az augusztusi 58,7 milliárd dollárnál.

A kétoldalú kereskedelem az előző hónapban 24,1 dolláros kereskedelmi többletet eredményezett Peking javára az augustusi 22,7 milliárd után.

Szeptemberben a külkereskedelmi mérleg hiánya az Európai Unióval szemben 16,8 milliár dollár volt. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly az Egyesült Államok és Kína minden eddiginél nagyobb összegben kereskedett egymással, így nőtt az amerikai kereskedelmi deficit is. A forgalom mértéke 2021-ben 656,4 milliárd dollárt tett ki, 2022-ben pedig elérte a 690,6 milliárd dollárt. 

Az Egyesült Államok Kínába irányuló exportja 2,4 milliárd dollárral, 153,8 milliárd dollárra emelkedett az előző évben, míg a távol-keleti országból származó import 31,8 milliárd dollárral 536,8 milliárd dollárra növekedett tavaly. Mindez közel 383 milliárd dolláros kereskedelmi többletet eredményezett Peking javára, ami a 2018-as 419,4 milliárdos hiányt követően a valaha mért legnagyobb adat.

Lélektani határ felett az amerikai államkötvények kamatterhe – felkészül a forint

Ezermilliárd dollárra, a teljes magyar 5,6-szorosára nőtt az amerikai kormányzat éves kamatfizetési kötelezettsége államkötvényei után, szinte elviselhetetlen terhet jelentve ezzel a kormányzat kofferei számára, de a brutális kamatteher törlesztésének következményei nem állnak meg az országhatáron, hanem a teljes világra, köztük Magyarországra is tovagyűrűzhetnek.