Szeretné kihasználni az energetikai együttműködés lehetőségét Venezuelával Magyarország, vizsgálják a módját a cseppfolyósított földgáz vásárlásának és a hazai kőolaj-kitermelési technológiák exportjának – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Caracasban.

A tárcavezető a venezuelai kollégájával, Yván Gillel közös sajtóértekezletén a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint hangsúlyozta, hogy hazánk azt szeretné, ha a jövőben minél kevesebb szankciós rezsim keserítené az emberek életét a világon, az ilyen büntetőintézkedések ugyanis általában jórészt hatástalanok, de sok kárt és szenvedést okoznak, főleg azoknak a hétköznapi embereknek, akik nem tehetnek semmiről.

Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Szijjártó szerint a szankciók helyett mi globális együttműködést akarunk, ezért örülünk annak, hogy 

az Egyesült Államok enyhítette a Venezuelával szemben fennálló szankciókat. 

Hozzátette: azt szorgalmazzuk, hogy az Egyesült Államok példáját követve az is lazítsa ezeket, kiemelve, hogy ezen szankciók felülvizsgálati idejét sikerült egy évről félre csökkenteni.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte, hogy Magyarország már több mint fél évszázada áll diplomáciai kapcsolatban Venezuelával, és az országban él a latin-amerikai térség harmadik legnagyobb magyar közössége. Erre és Venezuela nyitási politikájára alapozva szeretnénk új lendületet adni Magyarország és Venezuela együttműködésének.

A magyar diplomácia vezetője szerint vizsgáljuk a cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlásának lehetőségét Venezuelából, és tárgyalásokat kezdtünk a magyar kőolaj-kitermelési technológiák venezuelai használatáról.

Mindemellett szólt arról is, hogy 2024-től évente huszonöt venezuelai hallgató tanulhat ösztöndíjjal magyar egyetemeken, a két ország pedig emellett nagyköveti szintre emeli a kapcsolattartást, a caracasi tiszteletbeli konzult is tiszteletbeli főkonzullá léptetik elő.

Szijjártó sajnálatát fejezte ki, hogy napjainkban egyre súlyosabb konfliktusok uralják a világot, a nemzetközi politika is ma főleg egymás kioktatásáról, veszekedésről és szankciókról szól. Szerinte ehelyett a globális politikának a kölcsönös tisztelet talajára kellene visszatérnie.

Az orosz–ukrán háborúról szólva kifejtette békevágyát, mondván, csak a béke hozhatja el a szenvedés végét, csak a béke tudja megmenteni az emberéleteket, tud véget vetni a rombolásnak. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a háború nagyon meggyengítette Európát, és köszönetet mondott Venezuelának, amiért a nemzetközi fórumokon rendszeresen a béke fontossága mellett szólal fel.