Közélet

Tovább enyhülhetnek a Venezuelát sújtó olajszankciók

Olajcégek hajthatják be Venezuela felé fennálló tartozásaikat, ha az egyeztetések sikerrel járnak.

Venezuela és az Egyesült Államok tovább tárgyal, melynek eredményeként enyhülhetnek a Caracast sújtó szankciók és legalább egy nemzetközi olajvállalat visszatérhet az országba, amennyiben Nicolas Maduro kormánya visszatér a tárgyalóasztalhoz az ellenzékével szemben Mexikóban.

Az egyeztetésekre rálátó források szerint a két ország követei többször is találkoztak tavaly óta Dohában, hogy megoldást keressenek a Venezuelát érintő gazdasági és politikai válságra és megvitassák többek között az elnökválasztás kérdését is. Mindezt követhetik a Maduro-kormány és az ellenzék közötti tárgyalások, amire Mexikóban kerülhet sor a következő hetekben.

Washington igyekszik közvetíteni Maduro és ellenfelei között, többek között a választások kérdésében is, de Maduro 2018-as, sokak szerint csalással szerzett győzelme óta szankciókat tart fent a dél-amerikai országgal szemben.

View of the Peace Monument sculpture in front of the Petroleos de Venezuela (PDVSA) headquarters in Caracas, on December 2, 2022. Chevron signed this Friday "contracts for the continuation of operations and production activities" in Venezuela, after receiving a license from the United States to partially resume its activities in this country under embargo, the Venezuelan government reported. (Photo by Miguel ZAMBRANO / AFP)
Fotó: AFP

A lehetséges megállapodás keretében az állami PVDSA olajtársaság egy francia vegyesvállalati partnere, a Maurel & Prom juthat olyan lehetőséghez, melynek keretében korábbi hiteleiért olajat vihet ki az országból.

A múlt héten egy fehér házi szóvivő arról beszélt, hogy amennyiben Venezuela lépéseket tesz a demokrácia visszaállítása érdekében, ami tisztességes és szabad választásokhoz vezet, úgy Washington is hajlandó enyhíteni a szankciókon. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy eddig Venezuela nem tette meg a szükséges lépéseket – írja a Reuters.

A tárgyalások ismét a diplomácia középpontjába helyezték Katart, mely az amerikai–iráni egyeztetéseknek is otthont adott, mely végül fogolycserével zárult, igaz, a Hamász Izraellel szembeni támadása után kritikák középpontjába is állította a Biden-kormányt.

A szankciók enyhítése mellett a politikai foglyok szabadon engedése és a választások tisztaságának garantálása is terítékre került, ahogy az országból kiinduló migráció megfékezése is 

amerikai források szerint.

A múlt héten az Egyesült Államok bejelentette az amerikai–mexikói határon törvénytelenül átkelő venezuelai bevándorlók deportálásának újraindítását, ami Maduro kövteivel való dohai megállapodás eredménye volt.

Az idei évben már egy szélesebb, a venezuelai olajipart sújtó szankciók enyhítését célzó javaslat is született, mely több társaságnak is megengedte volna a venezuelai olaj importját, amennyiben az lépéseket tesz a szabad választások irányába. A tervezet szerint rendeletmódosítással vagy új elnöki rendeletekkel tették volna lehetővé, hogy az európai és más régiókból érkező vásárlók olajat vegyenek a latin-amerikai országtól.

Az engedélyek birtokában sok olajvállalat előtt nyílna meg a lehetőség, hogy adósságait behajtsa Venezuelától, miközben az ország olajtermelését is növelnék. Tavaly novemberben a Chevron, a Repsol és az Eni kapott erre vonatkozó engedélyt az amerikaiaktól.

 

venezuelai olaj Doha tárgyalás szankció
Kapcsolódó cikkek