Pénteken lesz két éve, hogy 2021. december 8-án hivatalba lépett az Olaf Scholz kancellár által vezetett hárompárti, szociáldemokrata-zöld-liberális, úgynevezett jelzőlámpa-koalíció (SPD-Zöldek-FDP) – írta elemzésében a Magyar Német Intézet. Ez a Németországi Szövetségi Köztársaság történelmében először kialakuló hármas konstelláció váltotta a 16 éven át, kormánykoalíciókat vezető és a kormányrudat szilárdan kézben tartó CDU-t, és igencsak ambiciózus tervekkel látott neki a feladatnak. 

Construction of switches at Deutsche Bahn
Nem szárnyal mostanában a német gazdaság.
Fotó: Rolf Vennenberd / AFP

A Merjünk előrelépni címet viselő koalíciós megállapodásban a pártok egy modernebb, kozmopolitább Németország programját irányozták elő, azonban a társadalom támogatásával sok esetben egyébként sem rendelkező terveiket Oroszország 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított háborúja és a valóság keresztülhúzta.

Azóta a kezdeti örömmámor és ambíció kifulladni látszik, és a kormány tagjai igen komoly gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel kénytelenek szembenézni.

Az ezekre a külső és belső kihívásokra adott kormányzati válaszok nem igazán nyerik el a társadalom többségének szimpátiáját, illetve a koalíción belül is rendkívül mély törésvonalakat okoznak, látványos jobbra tolódást eredményezve a politikai színtéren.

A három kormányzó párt támogatottsága a 2021-es 52 százalékos választási eredményhez képest mindössze 33 százalékon áll, ami szintúgy egyedülálló német újkori történelemben.

Ezek fényében jogosan merül fel a kérdés két év kormányzás, valamint a Szövetségi Alkotmánybíróság novemberi döntése után, amellyel de facto kiderült, hogy Scholzék ügyeskedtek a költségvetési tervekkel és hitelekkel, hogy hányadán is áll terveinek megvalósításával a hárompárti kormány – írta az elemzés.

Illetve hogy ki fognak-e, és egyáltalán ki tudnak-e tartani a ciklus végéig az egymással sokszor ideológiai ellentmondásban is álló pártok, vagy „béna kacsaként”, erőtlenül és legjobb esetben is csak adminisztrációs és politikai céllal vonszolják át magukat a hátralévő törvényhozási időszakon.

A kormány koalíciós megállapodása összesen 453 „valódi” kormányzati vállalást tartalmaz, amelyek teljesülése egyértelmű kritériumok alapján ellenőrizhető.

Nagy Márton: „trükkök százaival” adott hamis képet a német kormány az állam pénzügyi folyamatairól

Gazdaságpolitikai thrillernek nevezi ezt véleménycikkében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.