A németországi helyzettel foglalkozik a Magyar Nemzetnek leadott véleménycikkében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, rámutatva, hogy a német kormány költségvetési trükközései erősen hajaznak Gyurcsány Ferenc volt miniszerelnök kormányának módszereire. Persze a németeknél is megvan az ilyen politika eredménye.

Federal Cabinet meeting
Olaf Scholz német kancellár szeretné, ha csak a kezeit figyelnék – trükkök százaival kormányozhat. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A cikkben a miniszter rámutat arra, hogy a német kormány az utóbbi években szépen lassan kiüresítette a költségvetést, és a fiskális politikát a büdzsén kívüli speciális alapokba száműzte, mert ebben a szürkezónában tudtak csak megállapodni egymással az egyébként merőben különböző elveket követő kormánypártok. Ezzel azt érték el, hogy a költségvetés látszólag fegyelmezettnek tűnjön, miközben az alkotmányban szereplő adósságféket, amelyet 2009-ben vezettek be, és a Covid-veszélyhelyzetre hivatkozva felfüggesztettek, egyszerűen kijátszották. Így voltaképpen a költségvetésen kívül, hitelből finanszírozták nagy ideológiai vízióikat.

Mint írja, ezzel mára odáig jutottak, hogy a költségvetésen kívüli alapok összegezve már nagyobbá váltak, mint maga az éves büdzsé. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy Németországnak gyakorlatilag egy második költségvetése is van. Mondhatnánk azt is, hogy „trükkök százaival” adtak hamis képet az állam pénzügyi folyamatairól. 

„Magyarországon ez szerencsére már csak egy távoli emlék 2010 előttről, a Gyurcsány-korszakból, amely persze továbbra is rémisztő mementóként kell hogy figyelmeztessen bennünket, azonban Németország esetében mindez nemcsak meglepő, hanem egyenesen riasztó, aggasztó valósággá vált” – mutat rá Nagy Márton.

A teljes cikk a Magyar Nemzet portálján olvasható.