„Ha korunk terminológiáját használjuk, akkor építők hadára lesz szükségünk. Az iparág jelenlegi helyzete alapján legalább 500 000 építőipari szakembert kell képeznünk. Az oktatás a jövőbeli fellendülés erőteljes motorja, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető leghamarabb elindítsuk ezt a folyamatot” – jelentette ki Ivan Nazarenko, az Ukrán Építőipari Akadémia elnöke, a kárpátaljai Kiszó tudósítása szerint. Jelenleg az építőiparban óriási a munkaerőhiány a háború sújtotta országban, különösen az építészmérnöki szakterületen. 

Reconstruction Works In Bombarded Irpin
Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA

Az oktatási intézményeknek pedig célszerű ezeknek a szakembereknek a képzésére koncentrálni, főleg, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt az erre a szakra jelentkezők száma.

Az Ukrán Építőipari Akadémia dnyipropetrovszki regionális kirendeltségének vezetője, Mikola Szavickij szerint figyelembe véve az ország újjáépítésének jövőbeni volumenét, legalább 1 millió új szakemberre van szükség.

„Ma általánosságban mintegy 400 ezer fő vesz részt az építőiparban, bár a mozgósítás miatt ez valószínűleg jóval kevesebb. Ám körülbelül másfél millióra lesz szükségünk. Ezért azt gondolom, hogy az 500 ezret legalább kettővel meg kell szoroznunk” – mondta Szavickij. Az Ukrinform beszámolója szerint október 31-ig a háború miatt csaknem 160 000 épület semmisült meg vagy rongálódott meg Ukrajnában.

Az ukrán gazdasági minisztérium még ezektől is nagyobb számokat közölt novemberben, a tárca szerint a háború és az általa okozott kivándorlás miatt Ukrajna újjáépítéséhez 

legalább 4,5 millió ember bevonása szükséges.

A kormány a problémát az ukránok hazatérésének ösztönzésével tervezi megoldani. Julia Szviridenko gazdasági miniszter azt mondta, nemcsak az újjáépítésről van szó, hanem az ukrán gazdaság szerkezetátalakításáról is. „Ha sikerül ilyen számú embert bevonzani, jelentősen felgyorsíthatjuk a helyreállítás ütemét” – mondta Szviridenko. A Miniszteri Kabinet jelenleg nem mérlegeli a más országokból érkező munkaerő bevonását, és azokat a projekteket részesíti előnyben, amelyek az ukránokat ösztönzik a visszatérésre.