Legkevesebb harminc halottja és több mint százhatvan sebesültje van szerte Ukrajnában a péntekre virradóra végrehajtott, az ukrán hadsereg szerint minden korábbinál hevesebb orosz légitámadásnak, amely még csütörtökön kezdődött és egész éjjel tartott. Az ukrán vezérkar szerint Oroszország közel 160 támadó eszközt lőtt ki, közöttük manőverező robotrepülőket és Sahid típusú, robbanóanyaggal megrakott drónokat. A légvédelem 88 rakétát és 27 drónt lőtt le.

A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta. Ukrajna légvédelmi rakétákat kap.
Fotó: Carl Court / AFP

A helyi hatóságok által korábban közölt adatok szerint 16 civil vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Dnyipro, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma megközelítette a százat. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője azt mondta: „Hosszú ideje nem láttunk ennyi vöröset a képernyőnkön.” Az orosz erők először öngyilkos drónok hullámát indították, majd rakéták következtek – közölte.

A légierő szerint ez volt a leghevesebb támadás 2022 novembere óta, amikor Oroszország 96 rakétát lőtt ki Ukrajnára egy nap alatt. Az idei „rekordot” március 9. tartja 81 rakétával.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy Oroszország csaknem minden fegyvertípust bevetett, amellyel rendelkezik, a tengeralattjáróról indítható Kalibr rakétát kivéve.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken az X közösségi oldalon mindezt úgy kommentálta, hogy Oroszország újabb gyáva, válogatás nélküli támadást intézett ukrajnai iskolák, egy kórház és egy metróállomás ellen. Hozzátette, az EU továbbra is kötelezettséget vállal, hogy 2024-ben további katonai felszereléssel támogatja Ukrajnát az orosz invázióval szembeni ellenállásban.

Nagy-Britannia több száz légvédelmi rakétát szállít Ukrajnának – jelentette be péntek este Grant Shapps brit védelmi miniszter. Shapps tájékoztatása szerint a szállítmány az Ukrajnának eddig adományozott, az orosz drónok és rakéták lelövésére „hihetetlen pontossággal” bevethető brit légvédelmi rendszerek feltöltését célozza.

A miniszter szerint az Oroszország által péntekre virradó éjjel végrehajtott, nagyszabású ukrajnai rakéta- és dróntámadás-sorozat Vlagyimir Putyin orosz elnök „kétségbeesett és hiábavaló” kísérlete volt arra, hogy az orosz sorkatonai állomány által elszenvedett katasztrofális, több százezres emberveszteség után ismét lendületet adjon a hadműveleteknek.
A londoni védelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint Nagy-Britannia hozzávetőleg kétszáz légvédelmi rakétát szállít Ukrajnának. A tárca közölte azt is, hogy Nagy-Britannia átadta Ukrajnának a korábban megígért Challenger 2 típusú brit harckocsikat és az AS90 önjáró lövegeket.

Az ismertetés szerint az ukrán haderő egy harckocsiszázadnyi Challenger 2-t és háromütegnyi AS90-es löveget kapott Nagy-Britanniától. London mindemellett több száz páncélozott katonai járművet, Storm Shadow típusú, hosszú hatótávolságú precíziós rakétarendszereket és ugyancsak nagy hatótávolságú támadó drónokat szállított Ukrajnának – áll a brit védelmi minisztérium pénteki beszámolójában.
A minisztérium adatai szerint Nagy-Britannia eddig 4,6 milliárd font (több mint 2 ezermilliárd forint) katonai támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára.

A támadás nyomán Ukrajna és harminc tagállam az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en tett közzé egy posztot, amelyben kéréssel fordult az ENSZ-hez – vette észre az Index. Ukrajna háromtucatnyi ENSZ-tagállammal együtt kéri, hogy hívják össze az ENSZ BT rendkívüli ülését az Ukrajna elleni orosz rakéta- és dróntámadás miatt, amely több civil áldozatot követelt, és súlyos pusztítást végzett a polgári infrastruktúrában – írta posztjában Kuleba.