Olaf Scholz német kancellár szombaton kijelentette, bízik abban, hogy a koalíciós partnerekkel folytatott kemény tárgyalások az ország 2024-es költségvetésének rendezéséről végül megállapodáshoz vezetnek.

SCHOLZ, Olaf; MÜNTEFERING, Franz
Franz Müntefering, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi elnöke és Olaf Scholz német kancellár a párt tisztújító kongresszusán Berlinben.
Fotó: Clemens Bilan

A szociáldemokraták (SPD) pártkonferenciáján tartott beszédében Scholz ugyanakkor világossá tette, hogy nem lesznek megszorítások a jóléti intézkedések területén, ahol Christian Lindner pénzügyminiszter, a fiskális értelemben véve konzervatív Szabad Demokraták (FDP) képviselője reformot sürgetett.

„Ez egy nagyon nehéz feladat – mondta Scholz a párt küldötteinek a folyamatban lévő költségvetési tárgyalásokra utalva –, de szeretném megragadni az alkalmat, hogy közvetítsem: sikerrel járunk. Sikerülni fog, méghozzá úgy, hogy az ország jövője szempontjából fontos legyen.”

Lindner a hét elején azt mondta, hogy a jövő évi költségvetés szerkezetéről a napokban valószínűleg politikai megállapodás születik.

Scholz kormányzó szövetsége, amelynek a Zöld Párt is tagja, az alkotmánybíróság múlt havi döntése miatt került bajba, amely arra kényszerítette a kabinetet, hogy a 2023-as költségvetésre vonatkozóan függessze fel az alkotmányban rögzített adósságféket.

A folyamatban lévő tárgyalások középpontjában az áll, hogy jövőre is lehetséges-e az adósságfék felfüggesztése, hogy betömhessék a 17 milliárd eurós költségvetési hiányt: emiatt azonban több ipari projektre, az éghajlat-politikára és a jóléti kiadásokra fordított kiadások folyósítása bizonytalanná vált.

Ennek eredményeképpen az iparvállalatok megkongatták a vészharangot, mivel szerintük nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Németország hogyan tervezi finanszírozni a szén-dioxid-semlegességre való áttérést, amely a jelenlegi kormány politikai programjának középpontjában áll.

„Az általános hangulat egyre negatívabbá válik az iparban” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler autóipari beszállító vezérigazgatója a Focus német magazinnak.

Pénteken az SPD egyetértett abban, hogy középtávon 

meg kell reformálni az ország önkorlátozó hitelfelvételi szabályait, hogy az államnak nagyobb mozgástere legyen.

Scholz, akinek a népszerűsége rekordalacsonyra esett az ARD közelmúltbeli felmérése szerint, azt mondta, hogy a költségvetési tárgyalássorozat nem a megoldhatatlan feladat kategória, de a hárompárti koalícióban közös megegyezésre van szükség.

Megismételte azt is, hogy Németországnak készen kell állnia arra, hogy 2025-ig folytassa a Kijevnek nyújtott segélyezési erőfeszítéseket. „Ha szükséges, és mások visszavesznek, nekünk képesnek kell lennünk arra, hogy esetleg még nagyobb mértékű legyen a hozzájárulásunk.”