Precedensértékű, a kabinet orra alá borsot törő ítélet született Európa legnagyobb gazdaságában. Az alkotmánybíróság döntése szerint alaptörvénybe ütközik, hogy a 2021-es pandémiás segélyeket az éghajlatvédelmi projektek finanszírozására költsék. 

Nem kevesebb, mint 770 milliárd euró sorsa a tét.

A döntéshez fűzött 60 oldalas kommentár részletes elemzésébe kezdtek a Scholz-adminisztráció jogi képviselői, ugyanis ha nem sikerül akár csak egy kicsi kapaszkodót találniuk, akkor az egekig emelkedik a költségvetési hiány, és leállnak a projektek.

A számvevőszék egyébként összesen 29 költségvetésen kívüli alapot sorolt fel 870 milliárd euró értékben. Ezek közül – minden bizonnyal – átmegy a rostán a hadsereg 100 milliárd eurós korszerűsítési programja, ugyanis azt tavaly belefoglalták az alkotmányba. Ugyanakkor a többi pénz sorsa kérdéses – mondták a Bloombergnek nevük elhallgatását kérő tisztviselők. Tény, hogy ezek a következtetések a határozat felületes tanulmányozásán alapulnak, és még változhatnak, ha a kormány jogi csapata részletesen áttanulmányozza az ítéletet.

Government survey Olaf ScholzOlaf Scholz (SPD), Chancellor, looks at his smartphone before the start of a government survey in the German Bundestag. Berlin, November 15, 2023. (Photo by Thomas Trutschel / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Nagy finanszírozási gond nyomja Olaf Sholz vállát


Nehéz helyzet

A bírósági ítélet kihirdetése után nem sokkal 

Scholz koalíciós partnerei társaságában megígérte, hogy hamar megtalálja a módját a legégetőbb 60 milliárd eurós azonnali finanszírozási igény, azaz költségvetési lyuk betömésének. 

Mozgástere persze igen szűk, főként miután a koalícióban is feszültségek vannak, ami nyilvánvalóan megnehezít bármilyen kompromisszumos megoldást. 
Christian Lindner szabaddemokrata pénzügyminiszter valószínűleg megvétózza az adóemeléseket, miközben a szociális kiadások csökkentése sem jöhet szóba a szociáldemokrata Scholz számára, a zöldek pedig nem támogathatják a környezetvédelmi projektek megnyirbálását. 

Federal Constitutional Court overturns the supplementary budget 202115 November 2023, Berlin: Christian Lindner (FDP) makes a press statement following the Federal Constitutional Court's ruling on the supplementary budget for 2021. The Federal Constitutional Court has overturned the supplementary budget for 2021 following a complaint by the CDU/CSU. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Lindner nemet mond az adóemelésekre

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a hiányzó forrásokat hitelfelvétellel sem lehet előteremteni,

ugyanis éppen most állították vissza az alkotmányban is rögzített adósságfékrendszert. Ennek megváltoztatásához pedig aligha jön össze  a parlamentben a kétharmados támogatás.  

A kihívás óriási

– foglalta össze találóan Veronika Grimm, Scholz független gazdasági tanácsadó testületének tagja. „Az adósságfék lazább értelmezése is mindössze néhány milliárd euró bevételt hozna a büdzsének” – tette hozzá.

Zöldek – fekete helyzetben

A zöldek vannak a legrosszabb helyzetben, ugyanis a koalíciós tárgyalásokon elegendő forrást ígértek nekik a gazdasági dekarbonizálására. 2027-ig egy csaknem 212 milliárd eurós speciális klímavédelmi alap létrehozására kapott Habeck ígéretet, amit az ő minisztériuma alá helyeznének.

Celebration of 100 years of the leading organization of the film industry (SPIO)15 November 2023, Berlin: Robert Habeck, Vice-Chancellor and Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, speaks at the opening of the ceremony to mark 100 years of the German Film Industry's umbrella organization (SPIO) at the Cubix-Filmpalast on Alexanderplatz. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck – elvben sok pénzből gazdálkodhatna

Scholz is kényelmetlen helyzetben találja magát, ugyanis még az előző kormány pénzügyminiszteri székében ülve éppen ő csoportosította át a forrásokat. Lindner jelenlegi pénzügyminiszter pedig hangsúlyozta, pontosan a mostani kancellár, Olaf Scholz építette ki azt a rendszert, amely most fojtogatja őket.

Ami viszont mindhárom koalíciós partnerben közös, hogy mindegyikőjük folyamatosan a klímavédelmi alapot jelölte meg az energiarendszer átalakítására vonatkozó bizonyítékként. Ebből nemcsak a kibocsátáscsökkentésre költenének, hanem a vasúthálózat bővítésére és a csipgyártók Németországba telepítésére is.

Habár az alkotmánybírósági döntés kihirdetése után látványosan szolidárisak voltak a politikusok egymáshoz, valójában csak tágulnak a törésvonalak. Ami viszont biztos, hogy most nagyon nyitottan és kompromisszumkészen kell tárgyalniuk, és hatékonyan kell együtt dolgozniuk annak érdekében, hogy megtalálják a költségvetési lyuk betömésének forrását. A közvéleményt mindenesetre igyekezett megnyugtatni Grimm, ugyanis azt mondta: 

A fiskális szabályokat nem lehet tetszés szerint megkerülni, ugyanis jól működnek az ellenőrző intézményeink.