Oroszország megvizsgálja, hogy az Ukrajna megszállása után befagyasztott aranytartalékai felhasználhatók-e a fejlődő országokat segítő éghajlatkáralap finanszírozására.

Gold bar.
 A veszteség- és káralapba való önkéntes finanszírozást választanák az oroszok a nemzetközi szervezetek birtokában lévő nemzeti aranytartalékokból. 
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Oroszország klímaügyi megbízottja az ENSZ idei éghajlatváltozási csúcstalálkozóján, a COP28 csúcstalálkozón kijelentette: Moszkva célja megakadályozni, hogy a Nyugat lefoglalja a szóban forgó készleteket. A klímaügyi megbízott szerint a lépés hozzájárulna a fejlett és fejlődő országok közötti szakadék megszüntetéséhez.

Nem valószínű, hogy megegyezés történik.

A Nyugat befagyasztotta Oroszország nemzetközi tartalékainak mintegy felét – több mint 300 milliárd dollárt –, miután Moszkva tavaly februárban fegyveres erőit Ukrajnába küldte.

Kijev azt akarja, hogy az orosz befagyasztott vagyonból származó bevételt az ország újjáépítésére fordítsák – amire Nyugaton sokan vágynak, de amit jogi kérdések és a lépés lehetséges jövőbeli következményei bonyolítottak.

Készen állunk bejelenteni, hogy Oroszország megvizsgálja a veszteség- és káralapba való önkéntes finanszírozást a nemzetközi szervezetek birtokában lévő nemzeti aranytartalékokból

– mondta Ruslan Edelgerijev, Oroszország klímaügyi képviselője a dubaji COP28 főszínpadán.

Kiemelte: ez egy lépés, amelyet a fejlődő és a fejlett országok közötti szakadék megszüntetésének szükségessége diktál.

Tovább gyarapodott az orosz arany- és devizatartalék novemberben

Az egy évvel korábbi értékhez képest majdnem 30 milliárd dollárnyit növekedett Oroszország arany- és devizatartaléka.