Havi és éves összehasonlításban egyaránt visszaesett a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben novemberben. Az statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint novemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az elemzők által vártnak megfelelően 0,3 százalékkal csökkent, az Európai Unióban pedig 0,2 százalékkal zsugorodott októberhez képest, amikor az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban 0,5 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak szeptemberrel összevetve.

France paris le bon marche department store big grocery store
France, Paris, Le Bon Marche department store, the big grocery store (Photo by GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: Gardel Bertrand / AFP

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az októberi 0,8 százalékos zsugorodást követően az elemzők által várt 1,5 százalék helyett 1,1 százalékkal, immár a 14. egymást követő hónapban csökkent novemberben, míg az EU-ban az októberi 0,6 százalékos csökkenés után novemberben 1,0 százalékkal esett.

A Black Friday sem mozgatta meg a magyarokat, akik ismét a pénztárcájukkal szavaztak

Novemberben a hazai kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Öröm az ürömben, hogy a szezonális és naptárhatással kiigazított statisztikák alapján az ágazat forgalmának volumene 0,8 százalékkal nőtt októberhez viszonyítva.