Novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, 
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, 
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. Ha a tavalyi év első tizenegy hónapját vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a január–november közötti periódusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 8,7 százalékkal kisebb volt a 2022 azonos időszakában mértnél – írta hétfő reggeli gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

20211021 Kaposvár Pékség illusztrációKaposvári, Ács pékségFotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
20211021 Kaposvár 

Pékség illusztráció
Kaposvári, Ács pékség
Fotó: Lang Róbert lr
Somogyi Hírlap
Novemberben 13 milliárddal nagyobb forgalmat bonyolítottak le a kereskedők az előző hónaphoz képest.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

 

Kevesebbet költünk ruhára és cipőre

2023 novemberében az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,4 százalékkal visszaesett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,6 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene nem változott, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,6 százalékkal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3,9 százalékkal csökkent. 
  • Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,5 százalékkal nőtt, míg
  • a használtcikk-üzletekben 4,1, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-boltokban 5,1, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 9,2, 

a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 9,9 százalékkal kisebb lett.

  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 11 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 0,3 százalékkal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 21,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai lényegében nem változtak.
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás 2023. november
 

Mi történt a boltokban novemberben?

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A tavalyi év első tizenegy hónapja 2022. január–novemberéhez képest, naptárhatástól megtisztítva így változott:

  • a kiskereskedelmi forgalom volumene 8,7 százalékkal kisebb lett,
  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.
A kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatással kiigazított volumenváltozása 2023. november
 

Mennyi pénzt hagytak az üzletekben a magyarok 2023 novemberében?

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 

1602 milliárd forintot ért el novemberben.

Ez az összeg októberben 1589 milliárd volt, vagyis 13 milliárddal több forgalmat bonyolítottak le a kereskedők az előző hónaphoz képest. Az elemzők várakozásai tehát beigazolódtak: a hazai fogyasztóknak ezúttal nem a költekezésen járt az eszük, a megtakarításaikhoz pedig nem szerettek volna hozzányúlni.

A minisztérium a pozitívumokra összpontosít

Az visszaszorítása és a reálbérek növekedése mellett egyre reménykeltőbb képet mutat a kiskereskedelmi forgalom alakulása is – reagált a KSH adataira a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Kiemelik: a kiskereskedelmi forgalom értéke nominálisan 1602 milliárd forintot ért el, ami éves alapon 50 milliárd forintos növekedés – ezzel 2023 első 11 hónapjában az ágazat forgalmának értéke már mintegy 1300 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. 

Hozzáteszik: volumenét tekintve 2023 novemberében a kiskereskedelmi forgalom 5,4 százalékkal mérséklődött, ami a 2023 áprilisában tapasztalt mélypontot követően az eddigi legkedvezőbb adat. Úgy fogalmaznak:

Biztató eredmény egyrészt, hogy az előző hónaphoz mérten a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékos növekedést ért el, másrészt az is, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát jelentő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene novemberben már elérte az egy évvel korábbi szintet – ez utóbbira 2022 májusában volt utoljára példa.

Emlékeztetnek: a kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a növekedést. 

Új boltlánc jelent meg Magyarországon – nem akárhol nyitott üzletet

Nagy múltú brit kiskereskedelmi szereplő lépett be a magyar piacra. Rögtön óriásboltot nyitott, kérdés, hogy ezt követi-e további terjeszkedés.