„Az euróövezeti közelmúltbeli emelkedése ellenére úgy tűnik, már csak hónapok kérdése, hogy az EKB megkezdje a kamatcsökkentést. Ezt a várakozást a folyamatosan lassuló maginflációs ráta vezérli, amely már öt egymást követő hónapban lassult” írta elemzésében Sam Miley, a CEBR vezető közgazdásza az Európai Központi Bank csütörtöki ülésének eseményeit kommentálva.

A person walks past the Euro currency sign in front of the former European Central Bank (ECB) building on September 14, 2023 ahead of the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Rövidesen kamatcsökkentésbe kezdhet az EKB.
Fotó: AFP

Hozzátette, hogy a monetáris politika várható lazítása ellenére a kamatlábak továbbra is határozottan a legutóbbi emelési ciklus előtt tapasztalt szintek felett maradnának, ami egy ideig fékezheti az aktivitást. 

Valójában az ilyen, történelmileg magas kamatlábak maradnak az egyik fő tényezője annak, hogy a valutaövezet növekedése viszonylag gyenge lesz, és a kibocsátás várhatóan csak 0,9 százalékkal fog növekedni az idén

mondta az elemző.

A kormányzótanács döntésének megfelelően az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön bejelentette, hogy az irányadó kamatlábakat fenntartja. Így az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába továbbra is 4,50 százalék, míg az aktív oldali rendelkezésre állás és a betéti rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, illetve 4,00 százalék. Ezek a kamatlábak már négy egymást követő monetáris politikai döntés óta érvényesek, a piacokon azonban mérget vesznek rá, hogy néhány hónapon belül megkezdődik a monetáris lazítás, ahogy Magyarországon már tavaly.

Rendkívül gyenge marad a növekedés még kamatcsökkentésekkel is

A CEBR vezető közgazdásza szerint a közeljövő kilátásai szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy az EKB mikor kezdi meg a kamatcsökkentést. A jegybank folyamatosan megismétli álláspontját, hogy a kamatokat addig fogja kellően korlátozó szinten tartani, amíg szükséges ahhoz, hogy az árnövekedés a 2 százalékos cél felé közelítsen.

A maginfláció további mérséklődése és az 1 százalékponton belül maradó teljes infláció – a közelmúltbeli gyorsulás ellenére – azt sugallja, hogy ez inkább előbb, mint utóbb bekövetkezik

teszi hozzá Sam Miley, ezért a CEBR arra számít, hogy az EKB áprilisban hajtja végre az első kamatcsökkentést, és az év hátralévő részében további három kamatcsökkentést tervez.    

„A kamatlábak még ilyen kamatcsökkentések mellett is jóval a kamatemelési ciklus előtti szintek felett maradnak egy ideig. Ez valószínűleg nyomást gyakorol majd a valutaövezet kibocsátására, mivel növeli a hitelfelvétel költségeit és ösztönzi a megtakarításokat. Így az euróövezet 2024-es növekedése az előrejelzések szerint történelmi mélységben gyenge lesz” – állapítja meg Sam Miley.

Nagy Márton: 2024-ben nálunk fog a leggyorsabban nőni a úgy is, ha nincs uniós forrás

A reálbérek emelkedése a gazdasági fellendülés kulcsa, ugyanis a fogyasztás húzhatja a beruházásokat is.