Antony Blinken amerikai külügyminiszter dicsérte Javier Milei libertárius argentin elnököt a csőd szélén tántorgó gazdaság stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseiért, és reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok szerepet vállalhat a kulcsfontosságú ásványércek bányászatában.

Antony Blinken értékeli az argentin gazdaság stabilizálása érdekében tett erőfeszítéseket.
Fotó: Juan Mabromata / AFP

Milei erőteljesen Amerika-barát álláspontot képvisel, bár ideológiailag közelebb áll Donald Trump volt republikánus elnökhöz, akinek nagy híve, és aki minden valószínűség szerint Joe Biden kihívója lesz a novemberi választáson, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters.

Blinken a legmagasabb rangú amerikai illetékes, aki ellátogatott Argentínába azóta, hogy Milei tavaly „sokkterápia” ígéretével megnyerte a választást. „A gazdaság stabilizálása érdekében végzett munka abszolút létfontosságú” – jelentette ki Buenos Aires-i sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia irányítója, aki „hihetetlenül pozitívnak” értékelte Mileivel folytatott tárgyalását.

Blinken elmondta, hogy az Egyesült Államok vizsgálja a kritikus fontosságú ásványi anyagok, különösen a lítium bányászatával kapcsolatos befektetési lehetőségeket, és 

Washington azt szeretné, ha az amerikai vállalatok továbbra is Argentína partnerei maradnának.

Argentina's President Javier Milei (R) meets with US Secretary of State Antony Blinken at the Casa Rosada Presidential Palace, in Buenos Aires on February 23, 2024. (Photo by AGUSTIN MARCARIAN / POOL / AFP)
A külügyminiszter az első magas rangú amerikai vendég Buenos Airesben Javier Milei elnökké választása óta.
Fotó: Agustin Marcarian / POOL / AFP

„Rendkívüli lehetőségeket látunk itt Argentínában, de talán a legfontosabb, hogy Argentína rendelkezik azzal, amire a világnak valójában szüksége van” – mondta, utalva a megújuló energiára való áttéréshez szükséges akkumulátorokban használt ásványi anyagokra.

Blinken nem kívánt állást foglalni Milei javaslatával kapcsolatban, miszerint az argentin gazdaságot dollár-alapúvá kellene tenni, mert ez szerinte „Argentína döntése”.

A Reuters a tudósításában kiemelte, hogy a Casa Rosada elnöki palotában tartott találkozójuk elején arra a kérdésre, hogy mit üzen az Egyesült Államoknak, Milei azt válaszolta, hogy 

Argentína úgy döntött, hogy visszatér a Nyugat oldalára, a haladás, a demokrácia és mindenekelőtt a szabadság oldalára.

Argentina's President Javier Milei visits the Western Wall, the last remaining vestige of the Second Temple which is considered the holiest site where Jews can pray, in Jerusalem's Old City on February 6, 2024. (Photo by RONALDO SCHEMIDT / AFP)
Milei elutazott Izraelbe és elítélte a Hamász terrortámadását.
Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

Személyesen Milei és a demokrata Biden-adminisztráció kapcsolatát azonban némileg pikánssá teszi, hogy az argentin elnök a tervek szerint a hétvégén Washingtonban felszólal az amerikai konzervatív aktivisták és választott tisztségviselők éves politikai akciókonferencián, ahol Trump is megjelenik majd. Diana Mondino argentin külügyminiszter azt mondta, 

nem tudja, hogy Milei találkozik-e majd ez alkalommal Trumppal.

Blinken csütörtökön érkezett Buenos Airesbe, miután a szomszédos Brazíliába látogatott, ahol találkozott Luiz Inacio Lula da Silva baloldali elnökkel, aki Mileivel ellentétben összeütközésbe került Washingtonnal a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat bíráló álláspontja miatt.

Milei ellátogatott Izraelbe, hogy támogatásáról biztosítsa a zsidó államot a Hamász október 7-i terrortámadása után. Blinken nagyra értékelte sajtótájékoztatóján, hogy Milei erőteljesen elítélte a támadást „és támogatja Izrael jogát arra, hogy garantáljam egy ilyen támadás soha többé ne történhessen meg”.

Fotó: Juan Mabromata / AFP