Svédország arra készül, hogy leállítja az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadás ügyében indított nyomozást. A Süddeutsche Zeitung című újság cikke szerint a svédek bizonyítékok hiányára hivatkozva vetnek véget a nyomozásnak gyanúsítás és azonosítás nélkül. 

3d,Render,Illustration,Of,The,Explosion,Of,The,Nord,Stream
Fotó: Frame Stock Footage

A német cikk megjelenése után a svéd ügyészség rövid sajtóközleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy az ügyben érintett ügyész, Mats Ljungqvist szerdán tervezte kihirdetni a döntést, arról viszont nem esett szó, hogy pontosan mi fog szerepelni a svédek bejelentésében. Korábban egy interjúban Ljungqvist azt mondta, soha nem hitte el, hogy Oroszország felelős a gázvezetékek felrobbantásáért, amelyek 51 százalékban a Gazprom orosz gázóriás tulajdonában voltak – írja a The Local.

Hiszem-e, hogy Oroszország robbantotta fel az Északi Áramlatot? Soha nem gondoltam erre. Ez nem logikus. De csakúgy, mint egy gyilkossági nyomozásnál, semmit sem lehet kizárni

– nyilatkozta a svéd ügyész.

Az Északi Áramlat 1-es és 2-es csővezetékei, amelyek a Balti-tenger alatt szállították a gázt Oroszországból Németországba, 2022. szeptember 22-én kezdtek erősen szivárogni, a svédországi és dániai szeizmikus laboratóriumok pedig robbanások jeleit észlelték. A víz alatti vizsgálatok aztán bebizonyították, hogy a csővezetékeket szabotálták. Svédország ezután vizsgálatot indított súlyos szabotázs miatt, mivel az egyik vezeték a különleges gazdasági övezetén halad keresztül.

Német és amerikai lapok is olyan cikkeket jelentettek meg, amelyekben az ukrán hadsereget hibáztatták. A német Die Zeit szerint 

a svéd nyomozás befejezése akár segíthetne is a német ügyészség munkájában, mivel felszabadítja a svéd hatóságokat, és átadhatják az összegyűjtött bizonyítékokat német kollégáiknak.

Az újság arról is beszámol, hogy a német ügyészség hozzá akar férni a svéd katonaság által visszaszerzett megrongálódott csövekhez, hogy összehasonlíthassák a vezetéken lévő robbanóanyagok nyomait az Andromedán találtakkal, amelyet a német ügyészség a támadásokban való részvétellel gyanúsít. Az Andromeda nevű Bavaria C50-es típusú hajót a varsói központú Feeria Lwowa cég bérelte ki, és a németországi Rostock közelében lévő Hohe Düne kikötőjéből hagyta el a partot néhány nappal a robbanások előtt. A feltételezett szabotőrök körülbelül 500 tengeri mérföldet, azaz több mint 900 kilométert tehettek meg a jachttal.