Románia miniszterelnöke, Marcel Ciolacu pénteken újabb tárgyalási fordulóra hívta a Bukarest város határában, Afumatinál több mint három hete demonstráló gazdák és fuvarozók küldöttségét. A találkozó végén a kormány sajtóirodája bejelentette, hogy megállapodtak a tiltakozó megmozdulások azonnali beszüntetéséről – írja az MTI.

Románia megegyezett a gazdákkal és a fuvarozókkal.
ROMANIA-FARMERS-TRANSPORTERS-PROTESTRomanian farmers slowly drive their tractors on the road to Bucharest in Afumati village during protests on January 16, 2024. All over Romania around 4,500 truck drivers and farmers slowed traffic around several cities, including the capital Bucharest, voicing a string of grievances from high tax rates to slow compensation payouts. Past days, protesters also gathered at border areas, temporarily blocking the northeastern border with Ukraine. The truck drivers are complaining over high insurance and tax rates and long waiting times at the borders. At the same time, the farmers are seeking speedier payment of subsidies and compensation for those affected by drought or by disruptions caused by the import of Ukrainian cereals. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Románia megegyezett a gazdákkal és a fuvarozókkal.
Fotó: AFP

Az Agerpres hírügynökség által idézett megállapodás szerint a felek eldöntötték, hogy tárcaközi bizottságot hoznak létre, amelynek feladata megtalálni a legjobb intézkedéseket a követelések rendezésére. A testületben részt vesznek az egyes szaktárcák által kijelölt államtitkárok, valamint a gazdák és a fuvarozók képviselői is. A tüntetők által felvetett, egyetlen ágazatot érintő kérdésekben az illetékes minisztérium közvetlenül tárgyal a szociális partnerekkel.

A megállapodást aláírta Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a miniszterelnöki iroda vezetője, Mihai Ghigiu is. A tárcaközi bizottság létrehozásáról szóló kormányfői döntés hétfőn jelenik meg a hivatalos közlönyben. A kormány közleménye szerint

a megállapodás alapján a gazdák és a fuvarozók beszüntetik a tiltakozó megmozdulásokat mind a fővárosban, mind az ország többi részén.

A Realitatea hírtelevízió beszámolója szerint a Bukarest körgyűrűje mellett, Afumati községben tüntető gazdák megerősítették, hogy a kormányfővel folytatott megbeszélésen elhangzott ígéretekre alapozva felhagynak a tiltakozásokkal. Danut Andrus, a tüntetők szószólója azonban hozzátette, hogy 

a demonstrációk végleges beszüntetésének feltétele az ígéretek teljesítése, ellenkező esetben a gazdák és fuvarozók ismét utcára vonulnak.

 

Lezártak egy magyar határátkelőhelyet a román gazdák

A tiltakozó román gazdák blokád alá vették a Csanálos–Vállaj magyar határátkelőt. Az ország más részein is demonstrációk zajlanak.