Nemzetközi gazdaság

Gangnam style: több mint egymillióan jelentkeztek mindössze három lakásra

A világhírű szöuli városrészben tapasztalt kereslet számos kérdést is felvett a dél-koreai lakáshelyzettel kapcsolatban.

A szöuli Gangnam városrész a dél-koreai Psy dalának köszönhetően lett világhírű, ám az országon belül már korábban is a jólét és a luxus szinonimája volt. Az azonban mindenkit meglepett, hogy amikor a H Firstier IPark nevű fejlesztésben három lakás eladóvá vált, több mint 1 millióan jelentkeztek a hirdetésre. Az érdeklődés azért is meglepő, mert egyébként a dél-koreai lejtmenetben van.

Pedestrians walk on a street in the Gangnam district of Seoul on September 14, 2023. Seoul's Gangnam district, which was made famous by rapper Psy's global hit "Gangnam Style”, is an upscale district known for its luxury boutiques and apartments. (Photo by ANTHONY WALLACE / AFP)
Fotó: AFP

A jelentkezők tömege azonban nem csak Gangnamnak szól, hanem a Hyundai Engineering and Construction és a HDC Hyundai Development Co. vegyesvállalata által megvalósított fejlesztésnek is, ami egy rozoga épületet cserélt modern, csillogó komplexumra. A lakások fő vonzerejét azonban az adja, hogy négy évvel ezelőtti árakon hirdették a lakásokat – írja a BNN Breaking.

A történtek bepillantást nyújtanak a dél-koreai ingatlanpiacba is, hiszen hiába van lejtőn az ágazat, Szöul egyes részein ez fel sem tűnik, különösen nem az olyan, sokak által keresett városrészekben, mint Gangnam. 

A főváros ugyanis lakáshiánnyal is küzd, így a saját tulajdonú otthon Szöulban sokak számára álom marad.

Mindez pedig arra mutat rá, hogy a megfizethető lakhatás egyre erősebb korlátokba ütközik a dél-koreai fővárosban, ami egyre kevésbé lehet fenntartható.

 

Gangnam Style Dél-Korea lakás
Kapcsolódó cikkek