Öt éven keresztül dübörgött Szöul ingatlanpiaca – ahol a lakások árai az egyik legelérhetetlenebbek a világon –, azonban úgy tűnik, pont a márciusi elnökválasztás idejére fut ki a fellendülés. Mióta 2017-ben Mun Dzsein elnök hivatalba lépett, megduplázódtak az amúgy is egekben lévő árak a fővárosban. Mindkét elnökjelölt kampányában kiemelt helyen szerepel a lakhatás kérdése, a mostani piaci helyzet azonban csökkentette népszerűségüket.

Fotó: ED JONES / AFP

Szöülban 2021 augusztusában

átlagosan 869 millió dél-koreai vonért, azaz 223 492 867 forintért lehetett ingatlant vásárolni.

Ehhez egy átlagos keresetű háztartásnak 18 éves jövedelmét kellett befektetnie, szemben a 2017-es 11 évvel. Az ingatlanok átlagos eladási ára alapján Gangnam városrésze a legdrágább terület a fővárosban. A gazdagabb polgárok lakta városrészt akkor ismerték meg tömegek, amikor a dél-koreai énekes, PSY kiadta a Guinness-rekorder YouTube-slágerét, a Gangnam Style-t.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

A választáson a demokrata elnök utódja, Li Dzsemjung és a konzervatív Népi Erőpárt képviselője Jun Szokjol állnak szemben, akiknek a támogatottsága 35 százalék körül mozog. Lee igyekszik elhatárolódni Mun sikertelen ingatlanpiaci politikájától, és ígéretet tett, hogy megválasztása esetén 2,5 millió állami lakást épít. Jun hasonló fogadalmat tett, azzal kiegészítve, hogy az első lakásukat vásárlóknak fellazítja a szabályozásokat, hogy a felvett kölcsön akár a lakás értékének 80 százalékát is elérhesse – miközben jelenleg a fővárosi régióban 40 százalék a felső határ.

Decemberben 62 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát, 53 774-re zuhantak az eladások

– ez a legalacsonyabb szám 2008 óta, amikor a piacot megviselte a globális pénzügyi válság. Az elemzők szerint az aktivitás elcsendesülése természetes, ahogyan az emberek várják, hogy a március 9-i választások milyen változásokat hoznak. A hitelkorlátozások és a magasabb hitelfelvételi költségek elkezdték lehűteni a piacot tavaly év végére, és még a komoly vevők és eladók is inkább megvárják a választások eredményét, így hónapokig csendes lesz piac. – nyilatkozta Jo Khonghui (Yeo Kyoung-hui), a koreai Real Estate 114 elemzője.

Bár az ország gazdasága elkezdett talpra állni a járvány első sokkját követően, szárnyal az – tavaly elérte minden idők legmagasabb értékét, 644,5 milliárd dollárt –, és a gazdaság 4 százalékponttal nőtt az elmúlt évben,

a fogyasztói árak jóval a Bank of Korea 2 százalékos célértéke felett maradtak januárban, ezzel tovább erősítve a politikai döntéshozókra nehezedő nyomást.

A statisztikai hivatal szerint a fogyasztói árak 3,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Justin Jimenez közgazdász arra számít, hogy a jegybank most szünetet tart, megvárja az augusztus óta tartó gyors, 75 bázispontos kamatemelés hatásait, majd 2022 második felében folytatja a szigorítást.