Nukleáris fegyvereket szeretne a jövőben Lengyelország a biztonság és az elrettentés érdekében – mondta egy magas rangú lengyel tábornok a Newsweek tudósítása szerint. Jaroslaw Kraszewski tábornok azt nyilatkozta az RMF FM lengyel médiának, hogy 

ha Varsónak atomfegyvere lenne, az elrettentené az esetleges agressziót, mert azok, akik nukleáris képességekkel bírnak, nagyon magas szintű biztonsággal rendelkeznek.

Kraszewski arról is beszélt, hogy Lengyelország fegyveres erői jelentősen modernizálódtak az ország 1999-es NATO-csatlakozása óta, és Varsó mindig is támogatta a szövetség fellépését a NATO határait érő fenyegetésekkel szemben.

A,Warhead,On,A,Transport,Stand,,Against,A,Rocket.,Weapons
Fotó: Shutterstock

A lengyel katonai vezető nyilakozatát megelőzte The Spectator című brit lapban megjelent cikk, amelyben Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute vezető munkatársa azt írta, "ideje atomfegyvert adni Lengyelországnak".

Rohac ezt azzal indokolta, hogy Donald Trump esetleges győzelme az amerikai választásokon veszélyeztetné a elrettentő képességeit, tekintettel a volt elnök retorikájára, aki nagyon kritikus az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével szemben. 

„Ha biztosítani akarjuk Kelet-Európa biztonságát Donald Trump esetleges visszatérésének fényében a Fehér Házba, kevés intézkedés lenne olyan hatékony, mint Lengyelország, a térség legnagyobb országának atomfegyverrel való felfegyverzése” – írta Rohac.

 A lengyel tábornok az interjúban "nagyon valósnak" minősítette ezt a forgatókönyvet. "Általában nem támadják meg az ilyen országokat, és fel sem veszik a helyi válság kiváltására irányuló akciók lehetőségét. Ezért is tartok kihívásnak egy ilyen azrenált a következő években. Remélem, ez megtörténik" – mondta Kraszewski.