A PKN Orlen lengyel állami üzemanyag- és energiaszolgáltató nagyvállalat felügyelőtanácsa úgy döntött, hogy felmenti posztjáról Daniel Obajteket, a cég vezérigazgatóját – közölte a vállalat csütörtöki közleményében. A felmentés február 5-ig válik hatályossá. A felügyelőtanács azután intézkedett, hogy Daniel Obajtek a testületnek címzett levelében úgy nyilatkozott: a testületre bízza feladatkörének meghatározását.

Warsaw,,Poland,-,August,28,,2021:,Logo,Of,Pkn,Orlen
Fotó: Shutterstock

Daniel Obajtek 2018-tól állt a PKN Orlen élén. Távozásának lehetőségét már a tavaly októberi, kormányváltást eredményező parlamenti választások után jelezte. A PKN Orlen jelenleg multienergetikai óriáscégnek számít, tavaly a 216. helyen szerepelt a Fortune magazine által közzétett, a világ 500 legnagyobb vállalatát tartalmazó listán.

Míg 2016-ban a vállalat nyeresége 5,7 milliárd zlotyt (507,3 milliárd forint) tett ki, addig 2022-re ez az összeg 33,6 milliárd zlotyra (3 ezer milliárd forint) nőtt.

A társaság többek között lengyelországi, csehországi és litvániai olajfinomítókkal, valamint közép-európai töltőállomás-hálózattal rendelkezik. 2038-ig több, SMR-típusú kis moduláris nukleáris reaktor lengyelországi létesítését tervezik.

Az elmúlt években átvették 

  • a PGNiG lengyel állami gázszolgálatót, 
  • az Energa csoport nevű energiatermelő és szállító vállalatot, továbbá
  • a Lotos lengyel olajvállalatot is. 

Az utóbbi fúzióval összefüggésben a Lotos lengyelországi töltőállomásait értékesítették a magyar Molnak, cserébe a Mol magyarországi és szlovákiai töltőállomásokat adott el a PKN Orlennek.

A Lotos-szal 2022-ben történt fúziója kapcsán a Plock városában működő kerületi ügyészség kedden eljárást indított 

az Orlen vezetőségi tagjai által elkövetett hatásköri túllépés, valamint legalább 4 milliárd zloty (356 milliárd forint) összegű pénzügyi kár előidézése miatt.

A Lotos átvételének engedélyezését az Európai Bizottság többek között ahhoz a feltételhez kötötte, hogy eladja töltőállomásainak 80 százalékát, valamint 30 százalékos részesedését a cég gdanski olajfinomítójában. Az olajfinomítóban való részesedést a szaúdi Saudi Aramco vásárolta meg.

A plocki ügyészség által megfogalmazott gyanú szerint a gdanski olajfinomítót előnytelen feltételek mellett adhatták el.

Daniel Obajtek kedden úgy nyilatkozott: „a 23 lengyelországi és nemzetközi intézmény részvételével lebonyolított fúzió szabályosan zajlott, ami elemzésekkel és kalkulációkkal is alátámasztható.” 

Új benzinkútóriás születik Magyarországon

A cégcsoport 63 töltőállomás átvételén és átalakításán dolgozik itthon.