A lengyel ügyészség egy 2022-ben tett feljelentés alapján nyomozást indított a Lotos energiaipari cég felvásárlása kapcsán, amelyet az állami olajtársaság, az Orlen vett meg – közölte a Polgári Platform egyik parlamenti képviselője, Agnieszka Pomaska. Az Orlen az üzlet lezárása után eladta a Lotos eszközeinek egy részét a Molnak és a szaúdi Aramcónak, amit szintén megvizsgál az ügyészség – írja a Reuters.  

PKN Orlen, the largest fuel retailer in Poland
PKN Orlen petrol statíion in Krakow, Poland on 27 March, 2018. PKN Orlen (Polish: Polski Koncern Naftowy Orlen) is the largest fuel retailer in Poland. The company is a significant European publicly traded firm with major operations in Poland, Czech Republic, Germany, and the Baltic States. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Beata Zawrzel / AFP

Mint ismert, a lengyel PKN Orlennek a helyi rivális Lotos felvásárlása miatt, versenyjogi okokból kellett vevőt találnia egyes eszközeire, köztük a lengyelországi kúthálózatának egy részére, amelyért a Mol jelentkezett be. Az egyezség értelmében a cég a 610 millió dolláros vételárért 417 töltőállomást kapott Lengyelországban, amivel a harmadik szereplővé lépett elő a helyi üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. 

A tranzakció részeként azonban a PKN is belépett a magyar piacra, két lépcsőben 143 töltőállomást átvéve a Moltól. A magyar társaság emellett Szlovákiában is átadott 40 kutat a lengyel versenytársnak. Pomaska az újságíróknak elárulta: az ügyészség szerint  tetemes, 4 milliárd zloty (több mint 350 milliárd forint) anyagi kár érhette az Orlent az üzlettel, mivel alacsonyabb áron adta el eszközeit. 

A vagyontárgyak megvásárlóinak részéről nem merült fel vétkességre utaló jel. 

Az Orlen a Reuters kérdései kapcsán azt válaszolta, hogy az egyesülés átlátható folyamat volt, amelyet több intézmény felügyelt és ellenőrzött. Pomaska elmondta, hogy az ügyészek az ország trösztellenes felügyelőségének vezetője ellen is vizsgálatot indítanak, aki jóváhagyta az eszközértékesítést. Hozzátette: a Lotos eszközeinek eladása ártott Lengyelország energiabiztonságának. 

Szerinte, ha a vállalat igazgatótanácsi tagjait bűnösnek találják, 3 hónaptól 10 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak. Lengyelországban 2023. októberben zajlott le a választás, amit ugyan a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nyert meg 35,38 százalékos eredménnyel, de a párt a parlamentben nem rendelkezik többséggel. Így decemberben a nyolc évig ellenzékben politizáló 

Donald Tusk lett miniszterelnök egy többpárti koalíciót vezetve.

Az elmúlt hetekben hatalmi harc bontakozott ki a Tusk miniszterelnök vezette új kormány és az ellenzékbe szorult Jog és Igazságosság között. Ennek során a kabinet felszámolta a közmédia szolgáltatóit, és elrendelte két, elnöki kegyelemben részesített politikus letartóztatását is. Ezek a lépések tüntetéseket és ülősztrájkokat váltottak ki a lakosság és a PiS törvényhozói részéről. 

Ön is észrevette? Sorra festik át piros-fehérre a Mol kutakat Magyarországon – ez van a háttérben

Az elmúlt hetekben országszerte több Mol benzinkúton is felújítási munkálatok zajlottak, sokak meglepődésére azonban nem pusztán egyszerű ráncfelvarrás történt. Az eddig zöldbe burkolózó töltőállomásokat az Orlenre jellemző piros-fehérre festették át. Az átadás 2024. január 8-tól kezdődően fokozatosan történik, és várhatóan 2024. április végére fejeződik be.